De meeste mensen die ervoor kiezen om elektrisch te roken zullen de vaste flesjes halen voor hun product. Dit is natuurlijk een prima optie, al helemaal als je een lekkere smaak hebt gevonden. Maar hoe zit het dan als je wel eens een keer iets anders wilt roken? In dit geval is het mogelijk om zelf jouw eigen e liquid te maken. Hoe je dit doet en waar je op moet letten komt allemaal in dit artikel naar voren. Lees dus snel verder om hier achter te komen!

Waar bestaat e liquid uit?

In de eenvoudigste bewoordingen houdt het maken van je eigen e sigaret vloeistof in dat je de drie belangrijkste elementen van e-liquid samenbrengt: basisvloeistof van PG en VG, nicotine en aroma smaakconcentraten. Je hebt deze niet noodzakelijkerwijs allemaal nodig, bijvoorbeeld als je liever hebt dat je e-vloeistof nicotinevrij of zelfs smaakloos is. Het idee klinkt misschien overweldigend, maar het is een stuk makkelijker dan je denkt. Je hebt geen geavanceerde kennis van chemie nodig. Als je een cocktail kunt maken, kun je je eigen e liquid maken.

Wat heb je nodig om zelf een e liquid te maken?

Ongeacht de methode die je gaat gebruiken om jouw e-sigaret vloeistof te maken heb je de essentiële ingrediënten en benodigdheden nodig. Dit zijn de volgende producten:

 • Base Liquid – Of met andere woorden, plantaardige glycerine en propyleenglycol: de twee belangrijkste ingrediënten in e-liquid. Je basisvloeistof kan al voorgemengd worden in een verhouding zoals 50/50 of 70/30, maar we raden je aan om een liter VG en 500 ml PG aan te schaffen om meer vrijheid te hebben over de uiteindelijke verhouding van je e liquid.
 • Aroma smaakconcentraten – Deze bepalen hoe jouw e liquid uiteindelijk zal gaan smaken. Er zijn duizenden individuele smaakconcentraten om uit te kiezen, deze kunnen gecombineerd worden tot talloze unieke smaakjes. Je kunt ook one-shots kopen, waarbij meerdere smaken voorgemengd worden. Deze zijn ideaal voor beginners, hiermee kan je veel gemakkelijker zelf eigen e liquid maken.
 • Nicotine – Nicotine is volledig optioneel. De sterkte van nicotine die je kiest hangt af van je favoriete nicotinegehalte. Een 100 ml fles van 36 of 48 mg/ml nicotine zou voldoende moeten zijn voor beginners. Wees zeer voorzichtig bij het bewaren van nicotine. Hou je nicotine buiten het bereik van kinderen, het is namelijk giftig wanneer je het zo binnen zou krijgen. Je kan meer informatie vinden over nicotine in een ander artikel op onze website, klik hier om naar dat artikel te gaan.
 • E-Juice Bottles – Voor je eerste mengsels moet je een aantal 10 ml plastic flesjes kopen om je vloeistof in op te slaan.

Stappenplan voor zelf e liquid maken

Als je zelf e liquid wilt maken is het van belang dat je de volgende stappen goed volgt:

 1. Gebruik een calculator om de verhoudingen te meten. Dankzij het gebruik van een calculator weet je zeker dat je de smaak niet te sterk maakt of dat het juist te smaakloos wordt.
 2. Heb je de verhoudingen? Gebruik dan een klein mini maatbekertje om de vloeistof nauwkeurig af te meten. Je kunt ook een naaldspuitje gebruiken om het af te wegen
 3. Voeg de vloeistof toe in een van je plastic flesjes
 4. Schud de vloeistof voor ongeveer een halve minuut om ervoor te zorgen dat alles stoffen goed door elkaar heen mixen
 5. Laat de vloeistof eerst rijpen voordat je het gebruikt

Hoe lang duurt het hele proces van een e liquid maken?

Goed, je hebt nu alles bij de hand om zelf mee aan de haal te gaan voor het maken van de liquid. Mensen vragen zich vaak af hoe lang zelf e liquid maken eigenlijk duurt. Er zijn bij het zelf e liquid maken verschillende fases te onderscheiden. Het mixen zelf is ontzettend eenvoudig en zal met een beetje oefening maar een paar minuten in beslag nemen. Belangrijk is dat je het niet haast omdat je wel de juiste verhouding wilt hebben. Na het mixen is het van belang dat je de vloeistof laat rijpen, dit is ook wel het steepingsproces. Over het algemeen moet een zelf gemaakte e liquid eerst een kleine twee weken rijpen. Dit noemen we ook wel steepen. Hiermee zorg je ervoor dat de smaken goed mengen en daarmee tot hun recht komen. Er ontstaat een bepaalde gelaagdheid in de smaak als je een e liquid goed laat steepen. Zeker bij roomsmaken en tabaksmaken zal je merken dat steepen de smaak echt zal verbeteren. Fruitsmaken hoef je minder lang te laten rijpen.

Wat is PG en VG?

Je zal bij het maken van je eigen e liquid te maken krijgen met de termen VG en PG. Heel kort is het van belang dat je weet wat enkele verschillen zijn:

 • Dampproductie: Een hoger VG gehalte zal zorgen voor een grotere hoeveelheid damp
 • Viscositeit: Een hoger VG gehalte maakt de vloeistof dikker
 • Sterkte: Een hoog PG zorgt voor een iets sterkere en scherpere smaak, niet te verwarren met de aroma
 • Smaaksterkte: Een hoger PG gehalte zorgt voor een sterkere aroma

Voordelen van zelf e liquid maken

Er zitten verschillende voordelen aan zelf e liquid maken. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je veel meer vrijheid hebt bij het samenstellen van je smaakjes. Door de e liquid echt zelf te maken zal je een smaak krijgen die precies aansluit bij wat je al die tijd al zocht. Wil je bijvoorbeeld een mix maken tussen cola en sinaasappel dan is dit geen enkel probleem. Een ander voordeel is dat je soms geld kunt besparen. Kies je ervoor om gelijk een grotere hoeveelheid in een keer te maken dan zal je aanzienlijk wat geld kunnen besparen. Als laatste is het natuurlijk zo dat e liquid maken leuk is om te doen, je voelt je echt een beetje een chemicus!