Dampers worden op maat bediend met een breed assortiment aan atomizers, clearomizers en cartomizers voor je e-sigaret. De kant-en-klare bovenstukjes en verwarmingselementen van de vapers zijn eenvoudig te vervangen en gemakkelijk in gebruik. Het is daarnaast mogelijk om zelf coils te bouwen. Het is een leuke hobby, waarmee je in staat bent om een e-smoker te vervaardigen die meer smaak en ontzettend veel damp geeft. Een zelfgebouwde coil kun je volledig afstemmen op je eigen dampstijl en is bovendien goedkoper dan een standaard coil. Damp-e.nl geeft hieronder een korte uitleg over de benodigdheden, het stappenplan en de voor- en nadelen van zelf coils bouwen.

Het zelf bouwen van coils met kanthal en katoen

Je kunt zelf coils bouwen voor verschillende types RDA’s (Rebuildable Dripper Atomizer) en RTA’s (Rebuildable Tank Atomizer). Waar een RDA een tankje heeft, wordt bij een RDA de e-liquid rechtstreeks op de coil gedruppeld. In beide gevallen maak je zelf de coils met meestal kanthal en katoen. Kanthaldraad is ideaal voor het zelf maken van coils. De weerstand van de gloeidraad verandert niet als de temperatuur stijgt. Kanthaldraad is geschikt voor hoge temperaturen en voor gebruik in wattagemodus. Dit type draad is verkrijgbaar in verschillende diameters om verschillende coils te bouwen. Er zitten ook enkele nadelen aan kanthaldraad. Zo is deze draad niet geschikt voor temperatuurmodus en kan de smaak van de damp verslechteren als de coil te langdurig wordt gebruikt. Andere gebruikte draadsoorten zijn nichroom, roestvrijstaal, nikkel en titanium.

Benodigdheden voor het zelf coils bouwen

Het zelf coils bouwen is precisiewerk en vraagt een goede, schone en overzichtelijke werkplek. Je bent met kleine onderdelen bezig, die niet zoek mogen raken. Leg de losse onderdelen bijvoorbeeld op een matje. Voordat je daadwerkelijk begint, dien je de nieuw aangeschafte RDA of RTA te demonteren en alle losse onderdelen grondig te reinigen met wat afwasmiddel en warm water. Spoel de componenten daarna af en voorkom met een zeefje dat de onderdelen in de afvoer van de spoelbak verdwijnen. Gebruik hierna een doekje om de onderdelen droog te maken.

Zelf coils bouwen

Goed gereedschap is het halve werk. Met goede tools wordt het zelf vervaardigen van coils een stuk eenvoudiger en plezieriger. In de basis kun je volstaan met een kleine schroevendraaier, een kniptangetje, een kleine punttang en een scherp schaartje voor de wick, ofwel het stukje katoen dat als lontje de e-liquid opneemt en transporteert en het bij verwarmen kan worden omgezet in damp. Je kunt het je gemakkelijk maken door een coil kit voor doe-het-zelvers aan te schaffen. In een complete kit vind je naast alle handige gereedschappen ook coilstaafjes met verschillende diameter, een wikkeltool, ohm-meter, wickmateriaal en kanthal weerstandsdraad. Je vindt op het internet diverse handleidingen en instructies over het maken van coils.

Stappenplan voor het zelf bouwen van coils

Na het demonteren, reinigen en drogen van de RDA of RTA en het verzamelen van de juiste tools, kun je beginnen met het zelf coils bouwen. Bepaal eerst de dikte van het te gebruiken coildraad. Dit wordt uitgedrukt in AWG. Hoe hoger het AWG-cijfer is, des te kleiner is de diameter van de draad en des te hoger is de weerstand in ohm van de coil. Er is online een handig rekenhulpmiddel beschikbaar om het aantal wraps ofwel wikkelingen en de gewenste weerstand uit te rekenen.

Volg hierna het onderstaande stappenplan:

• Knip met een speciaal tangetje een stukje (kanthal)draad af van circa 12 tot 15 cm.

• Wikkel de wire (weerstandsdraad) netjes om de coil, met gebruikmaking van een schroevendraaier of een zogenaamde coil jig. Dit is een handig apparaatje om snel en eenvoudig coils te wikkelen.

• Als je een parallel geschakelde dual coil maakt met twee gelijke weerstanden, deel je de weerstand van één van de coils door twee. Twee coils van 1 ohm geven een eindweerstand van 0,5 ohm.

• Draai de schroefjes op de posts van het deck helemaal open en plaats de uiteinden van de mooi gevormde weerstandsdraad in de posts.

• Zorg ervoor dat de coil geheel vrij is van contact met andere delen van de RDA of RTA (anders krijg je  kortsluiting) en schroef de coil voorzichtig vast.

• Knip aan de andere kant van de post het restmateriaal aan wire weg met een tangetje.

    

De weerstand van de coil meten en controleren

Het wordt nu tijd om de weerstand van de coil te meten met een ohm-meter. Er zijn ook ohm-meters die tevens het voltage van de batterij kunnen meten. Je schroeft het dek in de ohm-meter en drukt op het contactknopje. De ohm-meter leest de waarde uit, die te zien is op een led-schermpje. Worden er extreem hoge waardes aangegeven? Dan kan het zijn dat bij het zelf coils bouwen de weerstandsdraad verkeerd is bevestigd, er ongewenst contact is van de wire met andere delen van de RDA of RTA of er sprake is van vervuilde contactpunten. Corrigeer de fout en meet de weerstand van de coil opnieuw door.

Wick van organisch katoen in de coil plaatsen

Het is zaak dat de e-liquid wordt verdampt. Hiervoor moet wickmateriaal in de coil worden geplaatst. Er wordt vandaag de dag bij zelf coils bouwen hoofdzakelijk organisch katoen gebruikt, dat op matjes verkrijgbaar is. Organisch katoen neemt de e-vloeistof uitstekend op en houdt de smaak zuiver. Volg de onderstaande stappen:

• Knip een strookje van circa 5 à 6 mm van het matje af en draai hier handmatig een puntje aan om het lontje (wick) eenvoudiger door de coil te rijgen.

• Zorg ervoor dat het wickmateriaal niet te strak (te dik) of te los (te dun) zit en deze gemakkelijk heen en weer te schuiven is.

• Knip de uiteinden gelijkmatig af.

• Draai de wick netjes onder de coil, met zoveel mogelijk ruimte tussen de coil en het overige wickmateriaal voor een goede airflow.

• Pak een flesje e-liquid en druppel de wick vol. Laat deze even intrekken en test de werking door kort vuren.

• Monteer je RDA of RTA en dampen maar!

De voor- en nadelen van zelf coils bouwen

Deze beknopte handleiding en uitleg over zelf coils bouwen is slechts een leidraad voor beginnende en gevorderde dampers. Het is de verantwoordelijkheid van de damper om voorzichtig en veilig zelf coils te maken. Enige handigheid en kennis van elektrotechniek is een pre. Damp-e.nl besluit deze toelichting met de belangrijkste voor- en nadelen van zelf coils vervaardigen.

De voordelen

• Leuke hobby om coils helemaal af te stemmen op je eigen dampstijl

• De smaak van een zelfbouw coil is beter en de smaakafgifte is consistenter

• Je produceert veel meer dampwolken

• Zelfgemaakte coils gaan langer mee dan reguliere coils en de wicks zijn eenvoudig te vervangen

• Goedkoper dan prefab coils

De nadelen

• Het vraagt enige tijd, geduld, handigheid en kennis van elektrotechniek om goede coils zelf te bouwen

• Risico van kortsluiting of lekkage bij een niet goed gebouwde coil

• Niet of niet optimaal werkend systeem door een te hoge of te lage weerstand