De definitie van vapen is het inademen van rook uit een elektronische sigaret of vaporizer. Vaping simuleert roken, maar op een minder schadelijke manier.

Een gearomatiseerde nicotinevloeistof genaamd vape juice (e-juice) is wat zich in de dampfase bevindt, maar niet alle vapes bevatten nicotine. De gebruiker beslist over de smaak en hoeveelheid nicotine die ze willen gebruiken, of helemaal niet.

Wat is een vape?

Vapes zijn draagbare elektronische apparaten die zijn ontworpen om inhaleerbare dampen te produceren. Het is een technologische oplossing voor nicotine- en tabaksrookafhankelijkheid, waarbij de gebruiker ervoor kan kiezen om de nicotineconsumptie te verlagen of de nicotinegebruik te controleren, vergelijkbaar met het gebruik van tandvlees of een pleister, maar met de bekende sensatie en hand-naar-mondwerking als roken.

De eerste verkoopverslapping was een elektronische sigaret die eruitzag als een tabakssigaret. Ontworpen door Hon Lik, het werd vrijgegeven door het in China gevestigde bedrijf Ruyan in de vroege jaren 2000 en in Europa en Amerika rond 2007. Nu variëren verschillende soorten vapes in ontwerp, vermogen en vermogen, maar de basis van hun functies en gebruik zijn dezelfde als die van de eerste.

wat is vapen?

Hoe werkt een vape?

Alle vapes werken vanaf hetzelfde uitgangspunt: een batterijbron (vape mod) voedt een verwarmingselement (coil) dat e-liquid verdampt in een kleine kamer (verstuiver). De gebruiker inhaleert dan de damp door een klein mondstuk.

Een vape werkt als een compleet systeem. Geen enkel onderdeel is de damp, het is wat je hebt als het allemaal samenkomt. Hoewel veel ervaren gebruikers a la carte shoppen voor het mixen en matchen van vape-onderdelen, wordt beginners geadviseerd om zich te houden aan voorverpakte kits met alles inbegrepen om compatibiliteit te garanderen.

De vape mod is een batterij-apparaat, normaal gesproken met behulp van lithium-ion-batterijen. Deze apparaten kunnen in vele vormen en maten worden geleverd. Ze zijn dienovereenkomstig benoemd, zoals boxmods, vape-pennen, tube mods, tot kleine ontwerpen genaamd pod vapes en e-sigaretten. De term ‘mod’ is een knipoog naar de vroege dagen van vapen toen gebruikers apparaten voor meer kracht hebben aangepast.

Verschillende types

Tegenwoordig hebben vape mods een breed bereik in elektronische functies en vermogenslimieten. Sommige zijn meer geavanceerd en kunnen worden aangepast in watt (variabele wattage mods) of zelfs geregeld in temperatuur (temperatuurregeling mods); andere hebben geen aanpasbaarheid en vereisen geen technologisch inzicht van de gebruiker.

De krachtniveaus in een vape-mod dicteren over het algemeen het gebruiksgemak, evenals de ervaring die vereist is om ze veilig te bedienen.

Laag stroomverbruik: podvapes, vape-pennen, e-sigaretten, AIO’s (all-in-ones)

 • Geen ervaring vereist
 • Kleine oplaadbare batterij (tenzij het een wegwerpbare e-sigaret is)
 • Normaal zonder regelbaar vermogen
 • Camoufleerbaar, ultra-portable

Gemiddeld vermogen: AIO’s (all-in-ones), tube mods, boxmods

 • Enige ervaring vereist
 • Kennis over batterijveiligheid aanbevolen
 • Middelgrote oplaadbare batterij ingebouwd of vervangbaar
 • Vaak met instelbaar vermogen (tot 100 watt)
 • Pocketbaar (hoewel zelden te verbergen)

Hoog vermogen: boxmods, mechanische mods

 • Ervaring is een must
 • Meerdere vervangbare batterijen (zelden ingebouwd)
 • Vereist kennis over de veiligheid van batterijen
 • Pocketbaar (maar zwaar en omvangrijk)
 • Normaal met instelbaar vermogen (tot 200+ watt)

De vervangbare batterijen in vapes die het meest worden gebruikt in vape mods zijn 18650, 20700, 21700 grootten. Deze cellen zijn veel krachtiger dan de batterijen van uw gemiddelde afstandsbediening en vereisen een goed begrip van de batterijveiligheid. Daarom wordt sterk aangeraden dat nieuwe gebruikers apparaten aanschaffen met ingebouwde, niet-verwijderbare batterijen die rechtstreeks via een USB-poort in het apparaat kunnen worden opgeladen.

Wat is vapen

De damp bron

Damp wordt gemaakt in een zogenaamde vape verstuiver, ook wel een vape tank genoemd. Het is een onafhankelijke kamer die elektrisch is verbonden met de vape mod. Het bevat een weerstandsverwarmingselement – een metalen coil – en een absorberende lont verzadigd met e-SAP (bevat soortgelijke basis-ingrediënten als theater “rook”). Wanneer de gebruiker een slag maakt, verwarmt de spiraal de vloeistof van de pit en maakt direct rook die er uit ziet.

Alle verstuivers bevatten e-liquid (ml), hoewel sommige meer bevatten dan andere. Velen zijn ontworpen voor eenvoud en andere zijn veel complexer en geschikt voor hobbyisten. In volgorde van gebruiksgemak zijn de vier hoofdcategorieën:

Vooraf ingevuld: eenmalig gebruik; niet-vervangbare coils

Pods, cartridges, cartomizers

Hervulbaar: multi-gebruik; niet-vervangbare coils:

Pods, cartridges, cartomizers

Hervulbaar met verwisselbare coils: oneindig herbruikbaar

Sub ohm tanks, clearomizers

Rebuildable (RDA): door de gebruiker geïnstalleerde wieken en coils; oneindig herbruikbaar

Net als bij vape mods, is er veel variatie op verstuivers. Het belangrijkste om te onthouden dat ze compatibel moeten zijn met de vape mod. Niet alle zullen fysiek op alle vape mods passen, en sommige zijn niet geschikt vanwege hun coil weerstand en de kracht die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

De coils in verstuivers hebben verschillende weerstand bereiken (ohm/ Ω). Sommige coils maken dikke wolken (lage weerstand, minder dan 1 ohm) en andere maken meer discrete damp (hoge weerstand, dichtbij of boven 1 ohm). Ongeacht de weerstand of het type verstuiver worden alle coils na verloop van tijd weggegooid. Ze sterven niet als de gloeidraad in een gloeilamp, maar smaak en damp zullen na langdurig gebruik afnemen. Dit kan variëren van een paar dagen tot een week of langer.

Hoe damp je?

De beste kans op succes is om het eenvoudig te houden met het apparaat dat u koopt. Simpele vapes zijn op geen enkele wijze inferieur aan geavanceerde apparaten, ze zijn gewoon eenvoudiger in gebruik.

Stap 1: Koop een standaard vape-starterkit. Ongeacht het uiterlijk, ze maken allemaal damp op dezelfde manier. Deze apparaten variëren in prijs van ongeveer €20 tot ongeveer €60. Er zijn vier hoofdcategorieën voor dit soort vapekits waaruit u kunt kiezen.

Pod-vapes: voorgevuld of hervulbaar; wegwerppatronen

AIO’s: navulbaar; vervangbare coil

E-sigaretten: voorgevuld of navulbaar; wegwerppatronen

Disposable e-sigaretten: voorgevuld; het hele apparaat is wegwerp baar

Alle vape mods worden geleverd met instructies. Omdat bijna alle apparaten in China zijn gemaakt, is de handleiding mogelijk een beetje gebroken geschreven. In de instructies wordt echter uitgelegd hoe u uw specifieke set het beste kunt gebruiken en deze hebben meestal handige diagrammen ter verduidelijking.

Afgezien van voorgevulde kits, moeten alle vapes door de gebruiker worden gevuld met e-liquid. Als je merkt dat je meer hulp nodig hebt, probeer dan eens te Googlen voor een beoordeling van de kit die je hebt. In de meeste gevallen vind je dan de instructies hoe je het beste kan vullen.

Stap 2: Verkrijg het beste e-liquid voor je kit type. Kies een smaak die je aanspreekt en kies vervolgens een nicotineniveau. Hoog e-liquid komt meestal in kleinere flessen (30 ml of minder), en flessen met lager komen meestal in grotere flessen (30 ml of meer). De voorkeur van nicotine hangt af van de gebruiker, maar er zijn algemene aanbevelingen voor de beste ervaring met verschillende apparaten:

Hogere nicotine: 12 mg tot 60 mg; het beste met een lager vermogen

Middelgrote nicotine: 6 mg tot 12 mg; het beste met een laag tot gemiddeld vermogen

Lagere nicotine: 0 mg tot 6 mg; het beste met hoger vermogen

Als u niet weet welk specifiek nicotinegehalte voor u geschikt is, bepaal dan zelf welke haakjes u denkt dat u meer zult waarderen. Ben je een zware, lichte of recreatieve roker? Extra hoge nicotinegehalten (vaak verkocht als nicotinezout e-liquid) kunnen het snelst worden gevoeld en kunnen een intensere ervaring zijn. Lagere nicotine duurt iets langer om aan te voelen, en is normaal gesproken een minder intense ervaring.

Als u eenmaal hebt vastgesteld of u lage, gemiddelde of hoge nicotine wilt proberen, begin dan met de laagste niveaus in dat bereik en beoordeel vanaf daar – en zorg ervoor dat de kracht van het apparaat geschikt is voor dat nicotinegehalte.

Hoe te inhaleren

MTL vs. DL inademen

Er zijn in feite twee soorten inhalatietechnieken: mond-tot-long en een directe longtekening. De ideale inhalatietechniek is afhankelijk van de damp die u wilt gebruiken.

Wanneer je voor de eerste keer dampt, kan de manier waarop je inademt de ervaring maken of breken. Dit is buitengewoon belangrijk! Als u niet goed inhaleert, kan dit leiden tot hoesten of een onaangename rush van nicotine.

Mond-tot-long (MTL)

MTL-hits werken normaal het best in kleinere vapes met sterk resistente coils, met gebruik van hoge nicotine. Wanneer u deze apparaten sleept, ongeacht de grootte van het apparaat, moet u het gevoel hebben lucht aan te zuigen door een koffiestro. Het zou krap moeten zijn! Dit type trekking maakt lage damp en voelt aan als roken, en zorgt voor een vergelijkbaar soort klap in de keel waar veel rokers naar hunkeren. Het is een simpele techniek:

 • Trek langzaam een ​​paar secondenlang damp in je mond
 • Houd de damp een seconde of twee in je gesloten mond
 • Open de mond en adem de damp in uw longen in
 • Uitademen nadat de damp in de longen is

Directe long (DL)

De DL-hit is meestal ideaal voor grotere vapes met lage weerstands coils, en een lage hoeveelheid nicotine. Als je een van deze apparaten aanraakt, heb je meestal zin om lucht door een rietje te zuigen. Dit type trekking maakt de meeste damp en voelt aan als een “waterpijp-hit”, hoewel het als een soepele en gemakkelijke slag wordt beschouwd, omdat het meestal met een lage nicotine wordt gebruikt. Dit wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld vape tricks.

 • Verdampen direct rechtstreeks naar de longen
 • Adem de damp vrijwel onmiddellijk uit

Als u niet kunt bepalen wat de beste trekking is voor uw damp, of als uw apparaat een instelbare luchtstroom heeft, is het nicotinegehalte de beste manier om het in te ademen. Als vuistregel is hoge nicotine (12 mg – 60 mg) beter geschikt voor MTL en lage nicotine (0 mg – 6 mg) is het beste voor directe longinhalatie. Medium nicotine (6 mg – 12 mg) kan goed zijn voor beide soorten inhalatie, maar meestal is 6 mg de grens voor directe longinhalatie.

“Sigaarblazen”

Sommige gebruikers stemmen niet in met inhaleren naar de longen en blazen op de damp als een sigaar. Hoewel niet technisch inhalerend, kan de sigaarrookwolk worden gebruikt met apparaten met een hoog vermogen (vergelijkbaar met DL) of apparaten met een laagvermogen (vergelijkbaar met MTL). Deze vriendelijke techniek werkt nog steeds om nicotine te consumeren omdat het wordt opgenomen in slijmvliezen. Sommigen zouden zelfs beweren dat inhaleren naar de longen onnodig is.

Wat kun je vapen?

Hoewel cannabisconcentraten en cannabisbloemen (wiet) kunnen worden gedampt, hebben ze hun eigen stijl van verdampers om met verdampende kruiden of dikke was te werken. Koop geen vape, die is ontworpen voor e-liquid, voor gebruik met cannabisproducten, tenzij deze wordt verkocht als multipurpose. De enige uitzondering voor cannabisproducten is CBD vapen, omdat het verkrijgbaar is in nicotine loze liquid.

Er mogen geen andere producten, oplossingen of chemicaliën worden gevormd. Niets uit uw keuken, zoals spijsoliën of siropen. Hoewel e-liquid aanvoelt als een olie, is het dat niet. De basisingrediënten van e-liquid zijn in wateroplosbaar, maar dat betekent ook niet dat je zoiets als frisdrank kunt verdampen. Vapen is gemaakt voor e-liquid! Zelfs als je iemand op YouTube iets geks hebt zien doen, probeer dan niet om niet-vaping-producten te vaporiseren.

Moet je beginnen met vapen?

De beslissing om te beginnen met vapen is een persoonlijke keuze die volwassenen kunnen maken, meestal om een ​​verslaving aan roken te bestrijden. Vapes zijn geen wellness- of stoppen-met-rokenproducten, hoewel ze er wel voor hebben gezorgd dat veel mensen tabaks- en rookvrij zijn geworden. Vaping heeft goede voors en tegens, maar de daad van vapen wordt beschouwd als “schade verminderend” vooral als het enige alternatief roken is.