RTA staat voor Rebuildable Tank Atomizer. Voor dit tankje zijn er vaak geen standaard fabrieks coils en is het dus belangrijk dat je je eigen coils maakt, met gebruikmaking van kanthal en katoen.  Kanthal is een weerstandsdraad van een chroom-ijzer-aluminium legering en daarmee een uitstekende gloeidraad in de verdamper. Het organische katoen zorgt voor de absorptie en het transport van de e-liquid. Het grote voordeel van een RTA zelfbouwtankje is dat je meer vrijheid en keuze hebt in de soort coil die je wilt gebruiken. Het is duurzamer dan vooraf gemaakte coils en de smaak is bovendien een stuk beter. Afhankelijk van het tankje, kun je Mouth-to-Lung of Direct Lung dampen.

Onderdelen van de Rebuildable Tank Atomizer

De meeste modellen RTA bestaan uit een coil dek, verdampkamer, tankje, luchttoevoerring en driptip, ofwel het mondstukje van je e-sigaret. De coil is het verdampingselement van je vaper. Deze zit vast aan de plus- en minpolen van de metalen kamer met daaromheen het tankje waar de e-liquid in zit. De metalen kamer is verbonden met de schoorsteen, die ook wel met de Engelse benaming chimney wordt aangeduid. De schoorsteen levert de damp naar de driptip, waar je aan hijst tijdens het dampen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de e-vloeistof via de open kanalen de metalen kamer wordt ingezogen. In deze doorgangen bevinden zich de uiteinden van het katoen. Deze stukjes katoen fungeren als lontje en absorberen en transporteren de vloeistof naar de coil. De coil verdampt de e-liquid. De damp wordt vervolgens geïnhaleerd.       

RTA met eigen soort deck, voor één of meerdere coils

Een RTA heeft altijd een driptip, een luchttoevoerring en een reservoir waar de e-liquid in gaat. Je kunt aan de luchttoevoerring draaien en daarmee de luchttoevoer afstellen. Je bepaalt hiermee de mate van weerstand die je voelt bij het inhaleren en hoe warm de damp wordt. Hoe meer de luchttoevoer geopend is, hoe koeler de damp en hoe luchtiger de installatie. Als je de luchttoevoerring volledig sluit, trekt het tankje vacuüm als je probeert te inhaleren. Dit leidt tot problemen in de vorm van lekkage en gorgelende coils.

Iedere tank van een Rebuildable Tank Atomizer heeft een eigen soort deck, de plek waar je de coil met wick plaatst. Afhankelijk van de dripper, kan er één of meerdere coils worden geplaatst. Het deck bepaalt hoeveel coils je kunt plaatsen. Sommige decks hebben slechts ruimte voor één coil, andere decks hebben plaats voor twee of meer coils.

Dripper met 510-aansluiting op een mod draaien

Elke RTA heeft een 510-aansluiting. Dit is de meest gebruikte aansluiting voor e-sigaretten. Een 510-aansluiting is een stukje schroefdraad onderaan de clearomizer, dat in de batterij of mod wordt gedraaid. Het beste is om je dripper op een mod te draaien, een geavanceerde accu(drager) om oplaadbare batterijen in te plaatsen. Je kunt met een mod onder meer zelf de wattage instellen. De wattage bepaalt hoeveel damp er van je coil vrijkomt en hoe krachtig de smaak is. Hoe hoger de wattage, hoe meer smaak en damp. Iedere zelfgemaakte coil heeft een ander vermogen nodig, waarbij er een minimum én maximum wattage is vastgesteld. Het wordt aangeraden de mod niet hoger in te stellen dan het op de coil aangegeven wattage.   

Eigen coils maken met wick and wire

Met een RTA maak je je eigen coils, met verschillende soorten kanthaldraad en muji-katoen. Dit wordt ook wick and wire genoemd. Je wikkelt met het draad (wire) een coil. De wick ofwel het lontje dat de e-liquid opneemt en transporteert, is vaak van katoen. Het katoen houdt de vloeistof vast, zodat de gloeidraad deze kan verdampen. De lengte van de wick is afhankelijk van het tankje dat je gebruikt. Het stukje katoen mag niet te lang en te dik zijn om dry hits te voorkomen. Bij onvoldoende e-liquid in het reservoir proef je namelijk een verbrande smaak. De wick mag ook weer niet te kort en te dun zijn, anders loop je het risico van lekkage.

Verschillende soorten draad bij een RTA

Er zijn verschillende soorten draad. Het standaard kanthaldraad – een legering van chroom, aluminium en ijzer – is er in meerdere diktes. Afhankelijk van het type draad, de dikte van de draad en de hoeveelheid wikkelingen, heeft de coil een bepaalde weerstand. Als de coil af is, dien je te controleren of de weerstand klopt en of er geen kortsluiting is ontstaan. Je kunt de coil uitlezen met een speciale coil reader, een klein apparaatje om de weerstand van de coil te laten zien. Lees de coil niet uit op de mod, want dan dreigt het gevaar dat het apparaat defect raakt door kortsluiting of een te grote belasting van de batterijen.

Er worden bij eigen coils maken met een RTA de volgende soorten draad gebruikt:

• Kanthal. De meest gebruikte gloeidraadsoort en eenvoudig om mee te werken.

• Nichrome (NI80). Gloeit snel op en heeft een goede smaak.

• Stainless steel (SS). Gloeit heel snel op, heeft een uitstekende smaak en de coil blijft lang goed.

• Nickel (NI2000). Zachte draad, lastig om mee te werken, goede smaak en kan allergische reactie geven.

• Titanium (TI). Gloeit snel op en koelt snel af, draad houdt slecht zijn vorm vast, uitstekende smaak en mag niet te warm worden vanwege titaniumdioxide.

Verschil tussen een RTA en RDA

Een RTA verschilt essentieel van een RDA (Rebuildable Dripper Atomizer), dat er hierbij een tankje in het apparaat is gebouwd om de e-liquid vast te houden. Qua uitstraling heeft een Rebuildable Tank Atomizer veel weg van een clearomizer. In tegenstelling tot een RDA, kun je bij een RTA de e-vloeistof niet op de wick druppelen. De RTA heeft een iets mindere dampproductie en smaak dan een RDA en biedt evenveel opslagruimte voor e-liquid als een clearomizer. Een RDA is meer geschikt voor zeer ervaren dampers, omdat je zeer voorzichtig moet zijn bij het druppelen. Druppel je te veel, dan verzuipt je RDA. Bij een perfecte afstemming geeft een Rebuildable Dripper Atomizer wel de meeste damp en beste smaak.

Eigen coils maken is leuk en lekker, mits je er veel ervaring mee hebt

Er zijn diverse soorten RTA op de markt verkrijgbaar. Populair zijn de tankjes met bottem airflow-systeem, waarmee je kunt kiezen uit oplopende luchttoevoergaten of een enkel luchttoevoergat. Je kunt zelf de mate van luchttoevoer bepalen. Deze vaper is ontwikkeld voor Mouth-to-Lung dampers, maar als de luchttoevoer helemaal open staat kun je ook kleine Direct Lung trekjes nemen. Het tankje kan niet gaan lekken mits je je coils of katoen verkeerd bouwt. Je kunt vaak ook twee verschillende driptips gebruiken, mits er wel een adapter bijgeleverd is.

wat is een rta

Er zijn tankjes die van bovenaf kunnen worden gevuld door de top cap los te draaien. Verschillende schoorstenen (chimneys) welke de vloeistofflow en de airflow bepalen. Of je kunt gaan voor een dual coil zelfbouw sub-ohm tankje, dat coils onder de 1 ohm gebruikt. Er is hierdoor sprake van een krachtige verdamping, waarbij meer smaak en damp vrijkomt. Een sub-ohm tank wordt gedampt als een waterpijp. Met een RTA je eigen coils maken is voordeliger en je kunt de coil aanpassen aan je eigen wensen. Daarnaast is het leuk om je eigen coil in elkaar te knutselen, mits je twee rechterhanden hebt en veel ervaring hebt met deze vorm van e-smoken.