De ervaren damper die op zoek is naar nieuwe mogelijkheden, wordt op zijn of haar wenken bediend met een Rebuildable Dripper Atomizer ofwel RDA. Het bijzondere aan deze dampmethode is dat je de e-liquid niet opslaat in een cartomizer of tankje, maar dat je een aantal druppels van je e-vloeistof rechtstreeks op de coil of wick van de atomizer druppelt. Dit wordt drippen met een RDA genoemd. Het direct druppelen van de e-liquid op de coil of wick zorgt voor de beste en meest zuivere smaak. Je krijgt bij drippen een grotere dampwolk en geniet van een krachtige, intensieve smaak. Deze dampvorm is louter geschikt voor gevorderde e-smokers.

Dampen op hoge wattages, voor meer dampwolken en krachtiger smaak

Bij een RDA bouw je de coils en wick op de deck. Je hebt geen tankinhoud waar de e-liquid in zit. De coil is het vervangbare verdampingselement, dat wordt gevormd door een gloeidraad en een stukje katoen ofwel wick erdoorheen. Dit lontje neemt de e-vloeistof op in de atomizer en transporteert het naar de coil. De gebruikte coils hebben een zeer lage weerstand, die kunnen liggen tussen de 0,05 tot 1.0 ohm. 

Een RDA werkt vaak het beste op een box mod. Dit zijn batterij dragers die geheel naar wens instelbaar zijn en hogere wattages kunnen behalen. Hiermee haal je altijd het beste uit je RDA omdat je in een RDA zelf je coils kunt plaatsen, er is daardoor een hoop variatie mogelijk op het gebied van weerstand. Hoe lager je weerstand, hoe meer wattage je nodig zult hebben.

Verschil tussen drippen met een RDA en gebruik van een RTA

De meest voorkomende onderdelen van een RDA zijn een coil dek, verdampkamer/top cap en driptip, ofwel het mondstuk van je e-sigaret. Aangezien een Rebuildable Dripper Atomizer geen reservoir heeft om de e-liquid in op te slaan, dien je steeds zelf het katoen van de coil nat te druppen met wat e-vloeistof. Dit vraagt wat meer handelingen dan bij een RTA, een Rebuildable Tank Atomizer. Bij een RTA is een tankje in het apparaat gebouwd om de e-liquid vast te houden. Deze dripper heeft een iets mindere smaak en dampproductie dan een RDA, die, zoals eerder genoemd, bij uitstek geschikt is voor ervaren dampers. Je moet namelijk heel voorzichtig zijn bij het druppelen van de e-vloeistof op de coil of wick. Als je te veel druppelt, verzuipt je RDA en zal deze gaan lekken. Stem je deze optimaal af, krijg je de beste smaak en meeste damp.

Dampervaring op maat met keuze voor type draad en katoen

Je kunt bij drippen met een RDA het katoen natmaken met e-liquid via de driptip, of de top cap loshalen en de vloeistof rechtstreeks in de coil druppelen. Je maakt of koopt zelf je coils en je hebt daardoor een ruime keuze in het type katoen en draad dat je voor de coil gebruikt. De grotere mogelijkheden in weerstandsniveau van je coil en de dikte van de draad zorgen voor een dampervaring op maat. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten draad, hun eigenschappen en op welke modus ze kunnen worden gedampt.

• Kanthal. De meest gebruikte gloeidraadsoort en eenvoudig om mee te werken. Modus: VW (variabel wattage).

• Nichrome (NI80). Gloeit snel op en heeft een goede smaak. Modus: wattage.

• Stainless steel (SS). Gloeit heel snel op, heeft een uitstekende smaak en de coil blijft lang goed. Modi: TC (temperature control) en wattage.

Drippen met een RDA

• Nickel (NI2000). Zachte draad, lastig om mee te werken, goede smaak en kan allergische reactie geven. Modus: TC (temperature control).

• Titanium (TI). Gloeit snel op en koelt snel af, draad houdt slecht zijn vorm vast, uitstekende smaak en mag niet te warm worden vanwege titaniumdioxide. Modus: TC (temperature control).

Drippen met een RDA met Direct Lung inhaleren en grote driptip

Drippen met een RDA is bedoeld voor Direct Lung dampen. Een Direct Lung verdamper wordt direct naar de longen geïnhaleerd. Met een Rebuildable Dripper Atomizer creëer je dus een e-sigaret die inhaleert als een waterpijp. De damp wordt in één keer doorgetrokken naar de longen. Dit in tegenstelling tot het Mouth-to-Lung inhaleren, waarbij de damp eerst naar de mond wordt getrokken en daarna wordt doorgehaald naar de longen. Je plaatst de coil en wick op het deck van een RDA. Iedere dripper heeft een eigen soort deck, waar één of meerdere coils op kunnen worden geplaatst. Het deck van een RDA biedt vaak meer ruimte dan het deck van een RTA.

Wil je voor het eerst zelf coils gaan maken? Dan wordt het aangeraden om met een RDA te beginnen. Aangezien je de e-liquid direct op de wick druppelt, heb je geen last van een verbrand lontje of lekkage. Dry hits – een hijs van een e-sigaret met onvoldoende e-liquid in het reservoir, dat een verbrande smaak geeft – en lekkage komen voor bij een te dikke of te dunne RTA. Je loopt bij drippen met een RDA een stuk minder risico hierop.

510-adapater of 810-driptip voor een RDA en een afstelbare luchttoevoerring

De RDA’s hebben een 510-aansluiting als meest gebruikte aansluiting voor e-sigaretten. Het mondstuk op de Rebuildable Dripper Atomizer is meestal groter dan de standaard 510-driptips. Dit komt omdat er van een dripper veel damp afkomt. Een standaard mondstuk van je e-sigaret zou de damp te veel afknijpen. Er zijn 510-adapters beschikbaar die je op de reguliere driptip kunt plaatsen, zodat je het standaard 510 model wel bij drippen met een RDA kunt gebruiken als hier je voorkeur naar uitgaat. Je kunt ook kiezen voor een RDA met meegeleverde, passende 810-driptips.

Daarnaast heeft de dripper meestal een luchttoevoer-ring die naar wens kan worden afgesteld. Je bepaalt met de luchttoevoer-ring de mate van weerstand tijdens het inhaleren en de warmte van de damp. Hoe opener de luchttoevoer-ring bij drippen met een RDA, hoe koeler de damp en hoe luchtiger de inhalatie. Het is niet de bedoeling om de luchttoevoer-ring helemaal te sluiten, want dan trekt het apparaat vacuüm als je probeert te inhaleren. Dit geeft problemen van een gorgelende coil en lekkage.

RDA’s die als squonker zijn te gebruiken

Er zijn diverse RDA’s die tevens als squonker zijn te gebruiken, om als het ware handsfree te druppelen. Je hoeft bij squonking niet constant te druppelen, vanwege de aanwezigheid van een intern reservoir om de e-liquid in op te slaan.  Bij sommige modellen wordt een squonker center pin meegeleverd, waarmee de dripper ook in een squonker set-up kan worden gebruikt. Door in het reservoir te knijpen, kan de vloeistof door de center pin geknepen worden waardoor het direct tegen de coil binnen in de tank komt.

Je vindt RDA’s waar de airflow in het midden zit en onder de coils wordt geleid. Als je gaat drippen met een RDA met een aan de zijkant geplaatste airflow control ring, waardoor de lucht direct op de coil terechtkomt, kan je “over” squonken of drippen. Dit zal zorgen voor lekkage door de lucht gaten. Er zijn ook RDA’s waar de schacht van de dripper te draaien is, zodat je de airflow kunt veranderen van een bottom airflow naar een top airflow. Bij een top airflow heb je minder last van lekkende vloeistof als je deze overdript. Drippen met een RDA biedt meer variatie, smaakbeleving en dampervaring.