Ga je op vakantie of op zakenreis met het vliegtuig en wil je je e-sigaret met e-liquids meenemen? Er gelden speciale regels voor vliegen met e-sigaret. Zo heeft het International Civil Aviation Organization (ICAO) een verbod ingesteld op het vervoeren van e-sigaretten in de ruimbagage vanwege het spontaan kunnen exploderen en ontbranden van de batterijen. De vaper mag alleen in de handbagage worden meegenomen, waarbij tevens speciale verpakkingsregels gelden. Vliegen met e-sigaret is toegestaan, mits je je aan de strikte voorschriften houdt. Hiermee voorkom je problemen bij de douane en tijdens de vlucht.    

No-vaping policy op de luchthaven

Als je ook op je vakantieadres of zakenbestemming van je e-sigaret gebruik wilt maken, is een goede voorbereiding op het vliegen met e-sigaret het halve werk. Check allereerst welke voorwaarden de luchtvaartmaatschappij hanteert voor het vervoeren en gebruiken van de e-smoker en hoe er in het land van je bestemming met de e-smoker wordt omgegaan. Schiphol heeft net als vrijwel alle andere luchthavens ter wereld een no-vaping policy. Ofwel: er mag nergens worden gedampt, ook niet in de rookruimte. De luchthavenautoriteiten willen het risico uitsluiten dat de elektronische apparatuur kan ontploffen of storing kan veroorzaken op de verkeerstoren. Met dit beleid wordt ook voorkomen dat er verboden kruiden of stoffen worden gedampt op het luchthavencomplex.     

Vliegen met e-sigaret: vlot en probleemloos langs de douane

Vervolgens is het van belang om vlot en probleemloos met je e-sigaret en e-liquids langs de douane te komen. Het beste is om alle onderdelen los te presenteren aan de douane. Haal de e-sigaret uit het etui of opbergdoosje en stop deze er na de douanecontrole weer in. Vervoer de batterijen op een veilige manier in een speciaal niet-metalen opbergdoosje of siliconen beschermhoesje. De voor de e-smoker noodzakelijke lithiumbatterijen kunnen bij kortsluiting spontaan ontbranden en brand veroorzaken. Het wordt aangeraden om nieuwe, onbeschadigde batterijen mee te nemen voor probleemloos vliegen met e-sigaret.

E-liquids mogen in de handbagage worden meegenomen in flesjes van maximaal 100 ml per stuk. Ze moeten in een doorzichtige en afsluitbare plastic zak met een totale maximale inhoud van 1 liter worden verpakt. Er mag per persoon 1 transparant zakje met e-liquids worden meegenomen. De douane moet aan de markering op het flesje kunnen zien dat er niet meer dan 100 ml vloeistof in zit. Als het flesje zelf groter is dan 100 ml en de inhoud minder is dan 100 ml, loop je het risico dat de douane de fles in beslag neemt en je deze e-liquid niet in het vliegtuig mag meenemen. Om zeker te zijn van een ongestoorde en snelle douanecontrole, kun je de e-liquids in flesjes van 30 ml stoppen. Dan ziet de douane direct dat de maximuminhoud van 100 ml niet wordt overschreden.     

Batterijen en e-liquids goed en veilig verpakken

Er zijn in het verleden enkele incidenten geweest waarbij de verwarmingselementen van de e-sigaret per ongeluk werden geactiveerd en er brand in het vrachtruim ontstond. Het is daarom al enkele jaren verboden om e-sigaretten als ruimbagage te vervoeren. Bij vervoer in de handbagage kan de crew in het vliegtuig namelijk wél snel ingrijpen. Zet de batterijen altijd uit, voordat je gaat vliegen met e-sigaret. Reservebatterijen moeten apart worden verpakt, ter bescherming tegen kortsluiting. Laat ze in de originele verpakking of isoleer de contactpunten door afdekking met plakband. Plaats elke batterij afzonderlijk in een plastic zak of etui en houd ze met plakband bij elkaar, zodat ze niet ten opzichte van elkaar kunnen gaan schuiven. Verpak de batterijen zodanig, dat beschadiging van de batterij bij een val wordt voorkomen.   

vliegen met e-sigaret

Regels per land voor vliegen met e-sigaret

Het gebruik van de e-sigaret is in het vliegtuig niet toegestaan. Ook niet op het toilet. Rookmelders in wc’s van vliegtuigen worden al bij kleine dampwolkjes van een e-sigaret geactiveerd. Je riskeert bij overtreding een fikse boete in grootte van enkele duizenden euro’s of dollars. Het is ook verboden om e-sigaretten tijdens de vlucht op te laden. De meeste batterij-ongelukken gebeuren namelijk tijdens het opladen. Je kunt voor extra veiligheid een LiPo Safety Bag meenemen om je batterijen in te vervoeren. The Vape Expert Knowledge Centre (TVE) heeft de regels per land over vliegen met e-sigaret op een rij gezet, zodat je van tevoren weet waar je je aan moet houden. Vlieg je naar de Verenigde Staten? Dan moet je kunnen aantonen dat je e-sigaret bij aankomst op de luchthaven werkt. Zorg er vlak voor de douanecontrole voor dat je alle onderdelen van de e-smoker direct kunt pakken en in elkaar kunt zetten.

Lekkage e-sigaret voorkomen bij drukverschillen in de lucht

Je krijgt tijdens het vliegen met e-sigaret te maken met grote drukverschillen. Zorg ervoor dat je clearomizers of tankjes leeg zijn. Gevulde e-sigaretten kunnen gaan lekken. Verpak aangebroken of volledig gevulde flesjes e-liquid is een sealbag in je handbagage, in een zelfde soort zak als waar je je parfum en deodorant in verpakt. Je voorkomt hiermee dat het een kliederboel in je handbagage wordt. Als je een tankje met top-coil hebt, kun je lekkage voorkomen door de batterij met tankje rechtop in het vakje aan de rugzijde van de stoel voor je te plaatsen. Bij een bottom-coil tankje of clearomizer zet je deze juist op zijn kop. In beide gevallen kan het tankje ademen en wordt lekken voorkomen.      

E-sigaret en het gevaar van zonlicht, zand en zonnebrandcrème

Ben je na het vliegen met e-sigaret op je zonnige vakantiebestemming aangekomen? Zorg er altijd voor dat je e-sigaret niet in het volle zonlicht ligt of in de auto achterblijft. De brandende zon is niet alleen slecht voor de batterij, het levert ook explosiegevaar op als de batterij te heet wordt. De e-liquid wordt dunner in de zon en kan daardoor verdampen. Een koelbox of tas is een goede plaats om de e-liquid te bewaren. Het is tevens belangrijk om je e-smoker – net als je smartphone – tegen zand te beschermen. De oplaadaansluitingen van de batterij kunnen bij een bezoek aan het strand heel snel verstopt raken met zandkorreltjes, met onherstelbare beschadiging van de batterij tot gevolg.

zonnen en de e-sigaret

Het mondstukje van je e-sigaret bevat altijd condens. Deze waterdamp gaat slecht samen met zand. Met het meenemen van een afsluitbaar gripzakje om je e-sigaret veilig in op te bergen kun je problemen voorkomen. Ten slotte is zonnebrandcrème ook slecht voor het functioneren van je e-sigaret. De crème of olie kan het gekleurde verflaagje van je e-sigaret aantasten. Maak je handpalmen daarom altijd goed schoon en droog, alvorens je de e-sigaret ter hand neemt.