Het kiezen van een e sigaret is minder gemakkelijk dan menigeen denkt. Er zijn namelijk vele honderden verschillende modellen e smokers. De hoofdcomponenten van de vaper zijn vrijwel altijd: een batterij die de energie levert, een coil dat voor verdamping van de vloeistof zorgt, een tank of cartridge dat als opslagruimte voor de e liquid dient én de e liquid zelf. Daarnaast verschillen e sigaretten op vele punten. Ze variëren in aantal componenten, in grootte, in werking, in voltage en wattage, in dampwolken en smaakbeleving. Er zijn wegwerp e sigaretten en e-smokers met navulling en er is een verschil in vapers die roken als een analoge tabakssigaret of als een waterpijp.     

E-smokers met verschillende instellingen

Elke e sigaret is uit een aantal componenten opgebouwd. Er zijn een aantal e smokers die lijken op conventionele sigaretten, waarbij de coil en cartridge één geheel en één component vormen. Een pod ofwel een vooraf met e liquid gevuld bovenstuk van de e-sigaret (tankje) bestaat uit twee componenten. Deze zijn het eenvoudigst in gebruik.

Een e sigaret met een batterij, coil en tank heeft drie componenten wat vaak ook een starters set genoemd word. Je kunt hierbij zelf kiezen welke e liquid je in de tank gebruikt, het aanbod is daarom ook veel groter dan bij pod systemen. Sommige van deze modellen hebben een batterij die we een box mod noemen en heeft elektronica om je eigen voorkeuren in te stellen, zoals voltage, wattage en temperatuurcontrole. Het dampen is helemaal op je eigen behoefte in te stellen. De verschillen in e-sigaretten zijn dus groot.

Verschillen in e sigaretten: klein of groot, manueel of automatisch

Er zijn kleine en grote e-sigaretten. Van mini (even groot of kleiner dan een klassieke tabakssigaret) tot mid-size (even groot of iets groter dan een dikke inktstift) en mod-size (formaat van een pakje sigaretten). Dit laatste model wordt vaak box mod genoemd. De beste afmetingen zijn afhankelijk van je voorkeuren en leefwijze. Kleine e-smokers neem je eenvoudiger mee onderweg dan grote modellen. Kleine vapers hebben echter ook een kleine batterij die in de meeste gevallen een mindere accuduur heeft dan een groter exemplaar.

Verschillen in e-sigaretten tonen zich ook in hun werking: manueel of automatisch. Manuele e-smokers zijn uitgerust met een klein knopje, waarmee handmatig de tank wordt bediend. Een automatische e sigaret functioneert zonder drukknopje. Deze modellen zijn voorzien van een geïntegreerde switch die reageert op de lucht die door de e-sigaret wordt getrokken. Hierdoor wordt het verwarmingselement geactiveerd, dat de e-liquid verdampt. Dit is voor een startende damper een makkelijke keuze. De werking van een automatische e-smoker komt overeen met die van een reguliere sigaret.              

Dampervaring maximaliseren met vast of variabel wattage

De meeste mini en mid-size batterijen van een e sigaret hebben een vast voltage, dat tussen de 3,3 Volt en 4,2 Volt ligt, maar er zijn ook modellen die een hoger voltage leveren. Daarnaast verschillen e-sigaretten in batterijen met variabel voltage en wattage. De spanning kan je dus handmatig  aanpassen.  Ben je een gevorderde of ervaren damper? Dan kun je met een box mod zelf het wattage instellen zodat je de maximale damp en smaak uit een e-liquid kunt halen om zo de dampervaring te maximaliseren. Dit is niet geschikt voor beginnende dampers, omdat er bij verkeerd gebruik en verbranding schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Dit probleem kan al snel verholpen zijn bij voldoende informatie.

Verschillen in e sigaretten: inhaleerwijze en mate van weerstand

Verschillen in e-sigaretten zijn ook te duiden in de wijze van inhaleren. Bij Mouth-to-Lung damp je zoals je een reguliere tabakssigaret rookt. Je inhaleert eerst een trekje damp in de mond en trekt deze daarna door naar de longen. Bij Direct Lung wordt de damp in een keer naar de longen getrokken. Bij deze dampwijze wordt meer damp geproduceerd en wordt een intensievere smaak ervaren. Als je wilt stoppen met roken van tabakssigaretten en wilt overschakelen op e-sigaretten, kun je het beste met Mouth-to-Lung dampen beginnen. Dit lijkt namelijk het meest op het analoge roken.

Elke e-sigaret heeft een coil, maar de modellen verschillen in de mate van weerstand op de coil. Bij een Mouth-to-Lung vaper damp je op een lager vermogen met hogere weerstand coils, boven de 1.0 Ohm.  Coils boven de 1.0 Ohm hebben een smalle dampdoorvoer. Je moet iets harder hijsen om de damp er doorheen te krijgen. Dit voelt aan als een trek van een echte sigaret. In algemene zin geldt dat hoe lager de weerstand van de coil is, hoe meer damp er vrijkomt. Coils onder de 1.0 Ohm hebben een brede dampdoorvoer, met veel damp. Bij een hijs verdampt de e-liquid snel. Je dampt deze e-sigaretten direct over de longen, met het effect van een waterpijp. De e-smokers die Direct Lung dampen, vallen onder sub-ohm coils.          

Verschillende soorten e-sigaretten

Er zijn nog meer verschillen in e sigaretten. Je hebt wegwerp e sigaretten die niet navulbaar zijn en na gebruik kunnen worden weggegooid bij het chemisch afval. Deze e-smokers heten ook wel disposable, look-a-like of cig-a-like. Deze zijn ideaal als je het elektronisch dampen eens wil uitproberen, of als je van plan bent om te stoppen met roken van conventionele tabakssigaretten. Wegwerp e-sigaretten werken op een batterij, kleine verdamper en een capsule of cartridge, waar de smaak en (eventuele) nicotine in zit. Ze zijn direct klaar voor gebruik.

POD e-sigaretten zijn een nieuwe vorm van dampen. De speciale vapers bestaan uit een kleine batterij, waarin een cartridge met e-liquid kan worden geklikt. Het POD-systeem is er in een gesloten of hervulbare versie. POD e-sigaretten zijn qua gebruiksgemak en dampervaring geschikt voor beginnende en gevorderde dampers die Mouth-to-Lung willen dampen. Voor dampers die willen overstappen van Mouth-to-Lung naar Direct-Lung, zijn er All-In-One e-sigaretten. Deze kant-en-klare e-smokers bestaan uit één geheel. Het ingebouwde tankje of clearomizer en de batterij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zo hoeft er alleen nog maar eens in de 1 a 2 weken een coil vervangen te worden.

Een boxmod is een geavanceerde elektronische e-sigaret met zeer veel instelmogelijkheden, zoals een variabel voltage, variabel wattage, temperatuurregeling en ingebouwde of verwisselbare batterijen. Je kunt het dampen helemaal op je eigen behoefte afstellen. Het model is voortgekomen uit de gewone mod. Een box mod is vanwege zijn uitgebreide functionaliteiten bij uitstek geschikt voor ervaren vapers, die hiermee hun dampervaring kunnen personaliseren.

Een squonk mod is een innovatieve variant op de klassieke mod, die zich onderscheidt door zijn functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en smaakbeleving. Deze speciale mod bestaat uit een batterij, flesje met e liquid en een RDA. Het is in feite handsfree druppelen. Een squonk mod is daarmee een interessante aanvulling op het assortiment e-sigaretten.

Dampgedrag en bijpassende opties van e sigaretten

Het kiezen van een vaper is een weloverwogen keuze, want de verschillen in e sigaretten zijn divers. Iedere damper heeft zijn persoonlijke voorkeuren. Om je een handje te helpen, tot slot enkele voorbeelden van dampgedrag en bijpassende opties voor e sigaretten.

• Als je veel rookt en ook veel wil dampen, is het van belang om een e sigaret met een grote accucapaciteit te kiezen, of een extra batterij aan te schaffen.

• Als je kleine, korte trekjes neemt, is een eenvoudige e-sigaret zonder airflow geschikt.

• Als je van grote dampwolken houdt, is een e smoker met variabel wattage de beste optie.

• Als je graag een warme damp wil, kies je een e-sigaret met een clearomizer met sub-ohm coil.

• Als je niet per sé een warme damp hoeft, past een e sigaret met clearomizer en coil van minimaal 1.2 Ohm goed bij je.

• Als je veel onderweg of buitenshuis bent, is een kleine vape of pod handig.