Als je al een tijdje vaped, ben je er ongetwijfeld bekend mee. De ene seconde geniet je opeens van je heerlijke fruitige e-liquid en dan ineens niets meer. Je bent je vermogen om je e-liquid te proeven volledig kwijt. Deze toestand staat bekend als vaper’s tongue.

Dit verdomde universeel fenomeen duurt meestal maar een paar dagen, hoewel er sommige mensen zijn die hun vermogen om e-liquid te proeven weken achter elkaar verliezen. De term “vaper’s tongue” is al jarenlang gebruikelijk in de vape gemeenschap, vanwege het feit dat zoveel vapers het onaangename gevoel hebben ervaren. Het gevoel dat hun tong een dikke coating heeft die hun smaakvermogen verhindert. Hier zullen we je de oorzaken van vaper’s tong laten zien en hoe je het kunt oplossen.

Waarom kan ik geen smaak uit mijn damp krijgen?

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom u vaper’s tongue ervaart. Als je het vermogen hebt verloren om je damp te proeven, dan is een van de volgende oorzaken waarschijnlijk de boosdoener.

Droge mond

Je hebt tussen de 2000 en 8000 smaakpapillen in je mond. Elke tien dagen regenereren je smaakpapillen zichzelf. Je smaakzin vereist speeksel om te kunnen functioneren. Als u een droge mond heeft (die veroorzaakt kan worden door vapen), heeft uw mond onvoldoende speeksel. Wanneer dit gebeurt, is uw vermogen om uw e-liquid te proeven verminderd. Het overwinnen van uitdroging is van cruciaal belang als je je gevoel voor smaak wilt heroveren.

Smaakmoeheid

Je reukzin werkt samen met je smaakpapillen om je het gevoel te geven dat je als “smaak” ervaart. Onderzoek toont aan dat tot 70% van de waargenomen smaak van iets afkomstig is van je reukvermogen. Het kan moeilijk te geloven zijn, maar als je iets proeft, wordt dat gevoel bijna volledig veroorzaakt door je reukvermogen.

Uw smaakpapillen kunnen het verschil onderscheiden tussen de vijf hoofdsoorten smaak: zoet, bitter, zuur, zout en umami. Maar uw vermogen om onderscheid te maken tussen verschillende smaken binnen dezelfde smaak, hangt af van uw vermogen om te ruiken. Als u niet kunt ruiken, kunt u het verschil niet bepalen tussen verschillende voedingsmiddelen binnen dezelfde smaakcategorie.


Dit is dubbel zo waar in de wereld van vapen. Aangezien damp geen enkele textuur heeft, is de enige manier waarop u onderscheid kunt maken tussen verschillende merken e-liquid, uw gevoel voor smaak en geur.

Dus hoe veroorzaakt dit vaper’s tongue?

Na verloop van tijd verliest je reukzin het vermogen om een ​​bepaald aroma waar te nemen naarmate het langer hieraan is blootgesteld. Dit betekent dat, als je eenmaal je favoriete vape hebt gevonden, je neus er uiteindelijk aan zal wennen waardoor je niet meer kunt proeven!

Roken

Het is bekend dat roken je gevoel voor smaak en geur aantast. Als u onlangs gestopt bent of als u een dubbele gebruiker bent, zal uw smaakvermogen verminderd zijn. Het goede nieuws is dat het menselijk lichaam veerkrachtig is en als je besluit om definitief te stoppen met roken, zal je smaak en geur uiteindelijk terugkeren.

Hierover bestaat geen overeenstemming over de tijdlijn. Het hangt af van hoe lang en vaak je hebt gerookt en van je unieke lichaamschemie. Maar een ding is zeker: Uiteindelijk zul je weer je vermogen om te proeven terugkrijgen.

Hoe ontkom je aan een vaper’s tong

Reinig je tong

Valt het je op dat de tong aanvoelt alsof je een dikke laag op je tong hebt waardoor je niet kunt genieten van de smaak? Vergeet niet om altijd je tong te poetsen wanneer je je tandenpoetst. Als je het echt naar het volgende niveau wilt brengen, koop dan een tongschraper.

Stoppen met roken

Deze moet vanzelfsprekend zijn. Het roken van sigaretten verwoest absoluut uw vermogen om te proeven en te ruiken. Dit komt bovenop de talloze gezondheidsproblemen die roken veroorzaakt. Als je voorgoed stoppen met roken van tabak, zal je smaak en geur uiteindelijk terugkomen. Het kan een tijdje duren, maar als je eenmaal de volle smaak van je favoriete e-liquid hebt ervaren, ben je blij dat je gestopt bent.
Wissel van smaak

Ik weet dat het rot is om van smaken te veranderen. Maar het is belangrijk om op te merken dat je reukzin uiteindelijk vermoeid en gewend kan raken aan één enkel aroma. Neem een ​​pauze van je favoriete liquid en probeer eens iets anders. Dit zal je helpen om zogenaamde smaakmoeheid te bestrijden. Wanneer je terugkeert naar je ADV (all-day-vape), kun je de volledige smaak ervaren zoals op de eerste dag.

Neem langere pauzes tussen vapen

Als je elke dag, de hele dag vaped, verslijt je uiteindelijk je smaakpapillen. Chain vaping is een belangrijke oorzaak van vaper’s tongue. Als u het moeilijk vindt om langere pauzes te nemen tussen de vaping-sessies, probeer dan over te schakelen naar een hogere nicotine e-liquid. Omdat je meer nicotine binnen krijgt bij elke trek, ben je niet zo in de verleiding om de hele dag naar je vaporizer te blijven grijpen. Dit geeft je smaakzin een beetje de tijd om bij te komen.

Gebruik niet-gearomatiseerde e-vloeistof zoals een smaakloze base

Koop niet-gearomatiseerde basisvloeistof (vaak gebruikt door doe-het-zelf-ers). Als je het maakt zonder extra smaak toe te voegen, krijg je nog steeds de effecten van vapen, maar zonder je smaakpapillen te slijten. Dit is een geweldige manier om je smaakpapillen te verfrissen. Als je teruggaat naar sap met volle smaak, ervaar je het als nooit tevoren. Een extra bonus? Niet-gearomatiseerde basisvloeistof is aanzienlijk goedkoper dan welk merk e-liquid dan ook dat je momenteel aan het dampen bent.

Drink meer water

Het klinkt misschien als basisadvies, maar het is belangrijk om te onthouden dat droge mond een belangrijke oorzaak is van vaper’s tong. Je lichaam moet gehydrateerd blijven om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor uw smaak. Als je een vaper bent, moet je veel meer water drinken dan de gemiddelde persoon. Deze eenvoudige oplossing kan u helpen de volledige smaak van uw e-liquid te ontgrendelen.

Drink minder cafeïne en alcohol

Alcohol en cafeïne worden beide als diuretica beschouwd. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Omdat een droge mond een van de belangrijkste redenen is waarom u uw damp niet proeft, is het belangrijk om uw inname van stoffen te beperken die u nog meer uitdrogen.

Elimineer andere oorzaken van een droge mond

De meeste mensen nemen een soort voorgeschreven medicijn. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen is dat ze een droge mond veroorzaken. Veel van de meest voorkomende antidepressiva en geneesmiddelen die zijn ontwikkeld om angst, verkoudheid, allergieën en meer te behandelen, kunnen allemaal een droge mond veroorzaken.
Als u denkt dat dit is waardoor u vaper’s tong ervaart, is het misschien de moeite waard om met uw arts te praten en te achterhalen of er een alternatief is dat u niet uitdroogt.

Conclusie

Als je vaper’s tong ervaart, ben je niet de enige. Bijna iedereen die voor een langere periode vaped, zal dit onplezierige fenomeen ervaren. Als je de acht bovengenoemde stappen volgt, bevecht je het verlies van smaak. Dit maakt het waarschijnlijk dat je je probleem zult overwinnen en eindelijk kunt genieten van de volle smaak van je heerlijke e-liquid.