Squonk mods zijn een nieuwe, innovatieve manier van vapen. Deze methode van dampen onderscheidt zich door de functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en smaakbeleving. De speciale mods bestaan uit een batterij, fles met e-liquid en RDA. Het is in wezen handsfree drippen. In tegenstelling tot een RDA (Rebuilding Dripping Atomizer) hoef je hierbij niet constant te drippen. Een intern reservoir kan grotere hoeveelheden e liquid opslaan. Met een knijpbeweging van de fles wordt de vloeistof omhoog gevoerd, waardoor het katoen en de coil verzadigd worden aan de bovenkant zonder te hoeven drippen. Mocht je al een e sigaret gebruiken dan is een squonk mod een interessante aanvulling om je horizon op het gebied van elektronisch roken te verbreden.

Squonk mod heeft een intensere smaakervaring

Al weer enige tijd geleden, in 2010 om precies te zijn, was het maken van je eigen e-sigaretten of het aanpassen ervan (mods) een ware rage. Vapen werd steeds populairder, maar de gebruikers wilden op een gegeven moment meer uit hun dampervaring halen. Een van de grootste wensen was een betere smaakbeleving. Al snel werd duidelijk dat het drippen van je e liquid rechtstreeks op katoen een zeer aangename smaak gaf. Bij het conventioneel drippen met een RDA wordt het organisch katoen door een coil getrokken. Je druppelt een paar druppels e liquid op het katoen, totdat het katoen verzadigd is. Een paar trekjes later is de coil droog en dien je weer wat e liquid op het katoen te druppelen.

De traditionele RDA’s zijn superieur qua dampproductie en smaak, maar het is soms lastig en tijdrovend om steeds opnieuw e liquid op je katoen te laten druppelen. Een Squonk mod neemt deze problemen weg en bied een intense vape-ervaring. In de kern wordt bij squonking – een door e sigarettenrokers zelf verzonnen naam – dezelfde mechanica toegepast als bij RDA, met één groot verschil. In plaats van drippen wordt de e liquid vanuit het interne e liquid reservoir met een knijpbeweging in de fles omhoog gevoerd, via de mod komt het dan direct in de RDA. De Squonk mod is in principe een hybride ontwerp tussen een standaard mod en een RDA. De e liquid wordt bij een squonk mod rechtstreeks uit de fles van onderaf in de RDA gestoten, hierdoor blijft het katoen vochtig en hou je een intense smaak ervaring.       

   

Nooit meer handmatig drippen met een Squonk mod

Bij een squonk mod hoef je nooit meer handmatig te drippen. Het risico van overmatig druppelen is geminimaliseerd. Bij een reguliere RDA kan een teveel aan binnengehaalde e liquid nergens heen en vloeit dit langs de zijkanten van je mod. Dit morsen oogt rommelig, is onhandig en veroorzaakt ook nog een hoop geplak. Met het flesje in de squonk mod gaat de overtollige vloeistof automatisch terug in de fles. Squonking is drippen zonder gedoe. Het is ook handig voor als je privé of voor je werk op reis gaat, of onderweg bent met de auto naar je bestemming. Je kunt nooit meer je fles e-liquid vergeten, want deze is ingebouwd in de mod. Zo simpel is het.    

Squonking is net iets anders dan sub-ohm dampen

Hoewel vergelijkbaar met standaard vapen, is squonking niet volledig geautomatiseerd. Het overbrengen van de e liquid naar de RDA vereist licht handwerk. Een Squonk mod werkt net iets anders dan sub-ohm tankjes, waar het katoen automatisch vochtig blijft door de e liquid. Het flesje in de squonk mod is zichtbaar door de transparante behuizing. Je knijpt het flesje enkele tellen in. Je ziet hierdoor hoeveel liquid er nog in zit én je neemt waar hoe voorzichtig knijpen in het squonk gat de e-liquid door de kleine voedingsslang in de RDA wordt geperst.  Als het flesje zijn vorm heeft teruggekregen, is het katoen en de coil goed vochtig geworden. De sqounk mod kan nu worden gebruikt. Het is weer tijd om te squonken als de smaak verandert of verflauwt, de coil droog is of als je een verbrande smaak begint te proeven bij het vapen.

Hoe gebruik je een squonk mod?

Het gebruiken van squonk mods is eenvoudig. Je bent binnen de kortste keren een professional. Het helpt als je al ervaring hebt met het klassieke RDA vapen, maar je hoeft niet goed bekend te zijn met e-liquids of welk soort e-sigaretten dan ook om te gaan squonken. Zorg er wel altijd voor dat je de instructies op de verpakking goed leest of iemand in de buurt hebt die je deze dampmethode even uitlegt. Mods kunnen enigszins gevaarlijk zijn als je deze verkeerd gebruikt.

Squonk mod

Volg de onderstaande stappen voor het gebruik van een squonk mod:

• Stap 1: Kies je favoriete e-liquid.

• Stap 2: Knijp voorzichtig in de fles ter hoogte van de opening in de box, waardoor de e vloeistof via een

   kleine voedingsslang in de RDA terechtkomt.

• Stap 3: Laat de fles los, zodat de container met e-liquid naar zijn normale vorm terugkeert. De e-vloeistof

   wordt door het vacuüm in de fles terug gezogen. Het katoen krijgt net voldoende e liquid om je

   een smaakvolle en krachtige puf te geven.

• Stap 4: Gebruik de power-knop op de squonk mod en neem een trekje. Je kunt doorgaan met dampen

   van bijzondere smaken totdat de smaak afneemt. Dan knijp je even in de fles voor een nieuw pufje.   

Squonking is een makkelijke manier van vapen

Het gebruik van een squonk mod is geschikt voor ervaren e-sigarettenrokers die de complexe kunst van het bouwen van eigen coils onder de knie hebben. Als je nog onervaren bent en alleen nieuwsgierig bent naar squonking, is dit voor jou niet de juiste vorm van e-smoken. Het beste is om betrouwbare apparaten en batterijen te kopen van bekende merken en niet om zelf te gaan experimenteren met onjuist gebouwde of niet-gereguleerde mods. Het gevaar zit er anders in dat de mod explodeert.

De meeste dampers geven nog altijd de voorkeur aan een e-sigaret met interne regulering, voor het veilig e-smoken. De eerste generatie squonk mods bestaat uit een fles en een batterij. Om ruimte te besparen is de interne chip vaak door de fabrikanten weggelaten. De nieuwe generatie squonk mods is steeds vaker voorzien van een interne chip. Squonking maakt de RDA ervaring intenser. Wees wel voorzichtig en probeer het niet als je er nog niet helemaal klaar voor bent. Ben je al een druppelaar met RDA reservoir en wil je dagelijks een makkelijkere manier van vapen? Dan is squonking misschien iets voor jou.