POD e-sigaretten zijn speciale vapers die bestaan uit een kleine batterij, waarin een cartridge met e-liquid kan worden geklikt. Het POD-systeem is er in een gesloten of hervulbare versie. Dit is afhankelijk van het merk en type. De hybride e-smoker is zeer klein en draagbaar en bovendien handig in gebruik. Met het nemen van een enkel trekje wordt de batterij automatisch geactiveerd. POD e-sigaretten hebben ongeveer dezelfde levensduur als reguliere e-sigaretten. Je doet er afhankelijk van je dampgedrag 2 tot 4 weken mee. De verschillende POD-systemen zijn qua gebruiksgemak en dampervaring zowel geschikt voor beginnende als gevorderde e-sigarettendampers.    

Nieuwe, hybride vorm van elektrisch dampen

POD e-sigaretten zijn een nieuwe vorm van elektronisch dampen, overgekomen uit de Verenigde Staten waar dit systeem al bijzonder populair is. Niet alleen door het eenvoudige gebruik en de goede prestaties van deze e-smoker, maar ook doordat de POD-sigaretten vanwege hun geringe omvang gemakkelijk zijn mee te nemen in de auto, bus of trein, op weg naar visite, vakantie of cultureel uitje. De POD is een combinatie van een tank en een gloeispiraal. De cartridge zit in een zogenaamde coil, dat wordt gevormd door een gloeidraad met een stukje katoen eromheen. Bij gebruik van de e-sigaret wordt de gloeidraad warm, waarna de in het katoen getrokken vloeistof verdampt. Een coil gaat gemiddeld 2 weken mee.

POD e-sigaretten bij uitstek geschikt voor Mouth-to-Lung dampen

POD e-sigaretten zijn door de strakke luchttoevoer bij uitstek geschikt voor het Mouth-to-Lung dampen, een manier van dampen die overeenkomt met het roken van een analoge sigaret. Hierbij wordt de damp eerst naar de mond getrokken en vervolgens doorgehaald naar de longen. Bij deze manier van dampen wordt wat minder damp geproduceerd dan bij een Direct Lung verdamper, waarbij direct naar de longen wordt geïnhaleerd. Voordeel van een Mouth-to-Lung verdamper, zoals bij het POD-systeem het geval is, is dat dit apparaat beter geschikt is als je wilt minderen of uiteindelijk helemaal wilt stoppen met het roken van tabakssigaretten.       

POD-systeem e-smokers gemaakt voor liquids met nicotinezout 

POD e-sigaretten zijn uitermate geschikt voor een nieuwe soort e-liquid, gemaakt van nicotinezout. De vloeistof Nic Salt is de natuurlijke vorm van nicotine, zoals die in tabaksbladeren voorkomt. Het vervangt de normale nicotine in de e-liquid en heeft vele voordelen ten opzichte van de reguliere vloeibare nicotine in de e-sigaret. Nicotinezout wordt sneller opgenomen in het bloed dan normale e-liquid. Daarbij wordt de nicotinebehoefte sneller bevredigd en blijft de voldoening langer aanwezig. De smaak van het nicotinezout is niet of nauwelijks terug te proeven in de vloeistof.

POD-systeem e-sigaretten zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van nicotinezoutvloeistoffen. Deze vapers werken met losse pods in plaats van coils. Nic Salt is te gebruiken met vrijwel alle modellen e-sigaretten. Het wordt afgeraden om coils te gebruiken met een weerstand lager dan 1 ohm, aangezien dan de verdamping te hard gaat en je te veel nicotine gebruikt. Nicotinezouten kunnen vanwege de snelle nicotineopname niet worden gedampt met een sub-ohm set. Een teveel aan nicotine in het bloed kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. POD e-sigaretten kunnen het beste worden gedampt met hoge weerstanden (hoger dan 1 ohm) en weinig wattages. De Nic Salt e-liquids hebben bovendien een langere houdbaarheid.       

Pod esigaretten(klein)

POD e-sigaretten met coil, reservoir en mondstuk ineen

Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving mogen de tankjes of clearomizers niet groter zijn dan 2 ml. Daarnaast mogen nicotinehoudende vloeistoffen niet meer in flacons groter dan 10 ml worden verkocht. De los verkrijgbare pods zijn reservoirs van maximaal 2 ml, met een ingebouwde coil. Ze hebben geen specifieke instelmogelijkheden of ingewikkeld display. Deze e-sigaretten zijn direct klaar voor gebruik. Er komen steeds meer POD-producten op de markt. Er is een Justfog starterkit, waarbij de pod de tank en de coil ineen is.

De kleine, subtiele e-sigaret past in je handpalm, zodat je deze discreet en onopvallend kunt dampen. De pod is eenvoudig in gebruik, past gemakkelijk in je broekzak of tas en is even simpel bij te vullen met je favoriete e-liquid. Ondanks de kleine afmetingen, blijft de smaak bijzonder goed. Op de batterij bevindt zich een indicatielampje dat aangeeft hoe vol de batterij nog is. De batterijen in de mod zijn op te laden met een speciale, magnetische usb-kabel.

De populaire Hexa pods zijn speciaal ontwikkeld voor de Hexa e-smoker, die functioneert met een niet navulbaar POD-systeem. De coil, het reservoir en het mondstuk ofwel driptip vormen één geheel. De cartridges maken gebruik van nicotinezout, waardoor de e-liquid ondanks het hoge nicotinegehalte (20 mg/ml) en de snelle nicotineopname zacht in de keel aanvoelt. De gezouten nicotine ervaar je als een percentage van 6 mg/ml. Er hoeft geen knop te worden ingedrukt. De POD e-smoker begint dankzij het aanzuigsysteem automatisch te dampen als je inhaleert. De Hexa beschikt over een batterij van 350 mAh, waarmee je  bijna een dag kunt dampen.

Wegwerp e-sigaretten met POD-systeem

Er zijn ook POD e-sigaretten in de vorm van wegwerp e-sigaretten. Zo heeft de Stig van VGOD een POD-systeem. Deze e-sigaretten zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Dankzij de ruime luchtstroom kunnen deze apparaten ook Direct Lung worden gedampt. Als de POD-sigaret op is, kun je deze weggooien bij het chemisch afval of afgeven bij een inleverpunt voor batterijen. Afhankelijk van je gebruik, kan de batterij het ruim een dag volhouden. Met elke Stig kunnen er ongeveer 270 pufjes worden genomen. Bij een pod met een nicotinegehalte van 20 mg/ml staat dit ongeveer gelijk aan 60 sigaretten. De wegwerp e-sigaretten met POD-systeem zijn direct klaar voor gebruik.

Overstappen van tabakssigaretten naar POD e-sigaretten

POD e-sigaretten zijn een nieuwe trend voor  de rokers die graag willen overstappen van de schadelijke tabakssigaretten naar het dampen van e-sigaretten. Bij het elektrisch roken krijg je geen giftige stoffen als koolmonoxide, teer of stikstofoxide binnen. De hybride e-sigaret biedt vele voordelen. De e-smoker met POD-systeem is eenvoudig in gebruikt, compact en daardoor gemakkelijk overal mee naartoe te nemen en heeft een goede performance. Er zijn vandaag de dag een redelijk aantal smaken voor de POD e-sigaretten verkrijgbaar, in verschillende nicotinesterkten. De eenvoudige vaper is gemaakt voor comfort en een passende smaakbeleving.