De afgelopen jaren hebben enkele gevallen van een e sigaret ontploft het nieuws gehaald. In vrijwel alle gevallen ging het niet om standaard e-smokers, maar om modellen met een aparte batterij waarbij het voltage en temperatuur zelf ingesteld kan zijn. Zo missen sommige zelf geknutselde mech-mods ofwel mechanische mods – bestaande uit een ijzeren buis met een batterij erin – de noodzakelijke beveiliging, met alle gevolgen van dien. Het gevaar dat een e sigaret ontploft is minimaal, mits je je aan de voorschriften houdt en voor de goede kwaliteit vapers kiest. Er zijn allerlei beveiligingscircuits in de e-sigaret gebouwd, zodat je tijdig gewaarschuwd zal zijn als er eventueel een probleem ontstaat. Bij normaal gebruik volgens de regels is de e sigaret even veilig als je smartphone, tablet, elektrische tandenborstel of elektrische fiets.

Batterijen beveiligd tegen overspanning en kortsluiting

Er zijn in de media verschillende items te vinden van een e sigaret die ontploft. Het zijn echter niet de e-smokers zelf, maar de batterijen die in incidentele gevallen kortsluiting geven. Deze exploderen niet zomaar. E sigaretten zijn uitgerust met een lithium-ion batterij. Deze batterijsoort zit ook in vele andere apparaten zoals bijvoorbeeld: Je mobiele telefoon, laptop, tablet, elektrische tandenborstel, fotocamera of elektrische fiets. Vrijwel iedereen laadt deze apparaten zonder problemen op.

Bovendien zijn de hoogwaardige en moderne opladers en batterijen beveiligd tegen overspanning en kortsluiting. Zo geeft de e sigaret een foutmelding als bescherming tegen kortsluiting, waarbij er geen stroom naar de coil wordt gegeven. Er zijn e sigaretten met een 10-secondenregel, waarbij de e sigaret na 10 seconden afslaat, en met warmtebescherming, waarbij de e sigaret stopt als deze te warm wordt. De ondeugdelijke opladers en batterijen die niet beveiligd zijn, kunnen tijdens het opladen heet worden. Dit geeft het risico van een scheurende batterijbehuizing, of een openbarstende of ontploffende behuizing als de temperatuur tot boven de 250 graden oploopt.

E sigaret ontploft bijna altijd gevolg van verkeerd gebruik

De oorzaak dat een e sigaret ontploft schuilt vrijwel altijd in verkeerd gebruik. De website eCig One beschrijft 214 e-sigaret gerelateerde en in de media vermelde ontploffingen. In het artikel worden de oorzaak en type e sigaret vermeld. De belangrijkste oorzaken van exploderende batterijen zijn:

• Opladen: een foute oplader met ontploffing tijdens het opladen (79 maal)

• Gebruik: een niet-combineerbare tank en batterijhouder (57 maal)

• Transport: een beschadigde batterij na hard stoten of vallen (44 maal)

• Batterijen: in contact met metalen voorwerpen, zoals geld of sleutels in de broek- of jaszak (34 maal)

Als de batterij tijdens het opladen of het gebruik te warm wordt, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets mis is met de batterij. Dit is nog duidelijker als de batterij gassen loost ofwel gaat venten, met als gevolg dat de batterij opzwelt. Deze batterijen mogen absoluut niet meer worden gebruikt en dienen direct te worden weggegooid bij het chemisch afval in een doos met ventilatie, zodat de gassen kunnen wegvloeien.  Dat een e sigaret ontploft ontstaat namelijk door overdruk van gassen die niet afgevoerd kunnen worden.

Meeste problemen ontstaan bij het opladen van een batterij

Volgens Nicotine Surveys zijn er wereldwijd ongeveer 60 miljoen mensen die gebruikmaken van een e sigaret. Tot 2018 waren er in de Verenigde Staten 25 geregistreerde ongelukken met een e-smoker, waarbij 9 gebruikers verwondingen opliepen. Bij 20 stuks waarvan de e sigaret ontploft ging het fout tijdens het opladen van een batterij die niet voorzien was van een spanningsbeveiliging. De incidentele gevallen vormen een schril contrast met de honderdduizenden mensen die jaarlijks aan de gevolgen van het roken van tabakssigaretten overlijden, zo wordt gesteld in het onderzoek.

De e sigaret ontploft is met een nieuwe generatie geminimaliseerd

De nieuwe generatie e sigaretten en e-liquids zijn zowel in technische zin als in gebruik veilig. Dit wordt bevestigd door vele onderzoeken en onderschreven door het Britse agentschap MHRA (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), dat toestemming heeft gegeven om de e sigaret als medicijn te verkopen. Gebruik e sigaretten, e-liquids en batterijen van bekende en betrouwbare merken, evenals een originele oplader die aan de aanbevolen specificaties voldoet.

Als je in het bezit bent van een mod waar je de batterij uit kunt halen, is het verstandig om een externe oplader te gebruiken en daar de batterijen rechtstreeks in te plaatsen. De batterijen zijn hierdoor sneller vol en bovendien wordt de mod niet extra belast. Voorkom dat de batterij van de e-smoker op een plek ligt waar de warmte niet snel weg kan, zoals onder een kussen of op een bed. Dit verhoogt de kans dat een e sigaret ontploft. En haal je adapter na het opladen direct uit het stopcontact.   

      

Tips om exploderende batterijen van vapers te voorkomen

Je kunt er zelf veel aan doen om te voorkomen dat een e sigaret ontploft. Hieronder 8 handige tips voor veilig batterijgebruik.

• Gebruik alleen batterijen van hoge kwaliteit, van bekende merken.

• Zorg dat batterijen niet in aanraking komen met metalen of met elkaar, waardoor kortsluiting kan

   ontstaan. Bewaar batterijen niet los in je jas- of broekzak.

• Gebruik een originele oplader die bij de betreffende e sigaret hoort en géén smartphone-oplader.

• Trek het snoer van de oplader meteen uit het stopcontact als de batterijen helemaal opgeladen zijn en

   haal de batterijen uit de oplader.

• Gebruik voldoende sterke batterijen voor je e sigaret.

• Blijf met de specificaties van je coil (bij eigen coil-bouw) binnen de veiligheidsmarges van de batterij.

• Bewaar de batterijen op een koele en droge plek en vermijd extreme warme of koude omstandigheden.

• Check je batterij(huls) regelmatig op warm worden en beschadigingen.

Speciale regels voor vliegen met e-sigaretten

Ook als je op vakantie of onderweg bent, wil je voorkomen dat je e sigaret ontploft. Gebruik altijd beschermhoesjes om je batterijen veilig op te bergen of stop elke batterij in een apart plastic zakje om kortsluiting te voorkomen. Voor vliegen met e sigaretten gelden specifieke regels. De e-smoker mag bijvoorbeeld alleen in de handbagage. Ook zijn er speciale verpakkingseisen. Het beste is om de batterijen te vervoeren in een daarvoor geschikt niet-metalen opbergdoosje of siliconen beschermhoesje. Neem bij voorkeur nieuwe, onbeschadigde batterijen mee. Zet bij een gebruikte e sigaret de batterij uit.

Eventuele reservebatterijen moeten apart verpakt zijn, het liefst in de originele verpakking. Bij open batterijen moeten de contactpunten te afgedekt zijn met bijvoorbeeld plakband. Plaats elke batterij afzonderlijk in een plastic zak of etui en houd ze met plakband bij elkaar, zodat ze niet ten opzichte van elkaar kunnen gaan schuiven. Verpak de batterijen op een manier dat beschadiging van de batterij bij een val niet kan gebeuren.

Beveiligingen om overspanning en kortsluiting te voorkomen

Elektronische sigaretten en mods beschikken vandaag de dag over allerlei beveiligingen om overspanning en kortsluiting te voorkomen. Met een normale e-smoker of mod van een erkend merk gaat niet zomaar iets mis. Het kan fout gaan bij een niet of niet goed beveiligde mech-mod, waaraan is gesleuteld. Het is afgeraden om zelf te gaan knutselen met vapers, zo voorkom je dat je e sigaret ontploft. Met de goede kwaliteit e-sigaretten en e-liquids van bekende merken is en blijft dampen een veilig, schoon en smaakvol alternatief van conventioneel roken van tabakssigaretten.