Nicotine is een chemische stof die stikstof bevat, nicotine wordt gemaakt door verschillende soorten planten, waaronder de tabaksplant maar nicotine kan ook synthetisch geproduceerd worden.

Nicotine is een alkaloïde, een organische stof die stikstof bevat. De tabaksplant gebruikt de stikstof in de nicotine als afweersysteem tegen plantenetende insecten.

Nicotiana tabacum, het type nicotine dat voorkomt in tabaksplanten, komt uit de nachtschadefamilie. Rode pepers, aubergine, tomaten en aardappelen zijn voorbeelden van de nachtschadefamilie (Solanaceae).

nicotine flesjes met formule

Hoewel het zelf niet kankerverwekkend of overmatig schadelijk is, is nicotine sterk verslavend en stelt het mensen bloot aan de extreem schadelijke effecten van tabaksafhankelijkheid.

“Mensen roken voor nicotine, maar ze sterven aan de teer.” – Michael Russell – The Grandfather of Tobacco Harm Reduction

nicotine_bladeren

Feiten over nicotine

Hier zijn enkele kernpunten over nicotine. Meer informatie en details lees je hieronder in het artikel.

 • Het kauwen of snuiven van tabaksproducten geeft meestal meer nicotine af in het lichaam dan roken.
 • Sommige studies suggereren dat nicotine het geheugen en de concentratie kan verbeteren.
 • Te veel nicotine kunnen het hart, de hormonen en het darmstelsel systeem beïnvloeden.
 • Er zijn wereldwijd meer dan een miljard tabaksrokers.

De geschiedenis

De tabaksplant is inheems in Noord- en Zuid-Amerika en wordt al minstens 2000 jaar als medicijn en stimulant gebruikt.

Het is niet bekend hoe tabak voor het eerst Europa bereikte. Er wordt echter vaak gedacht dat Christopher Columbus voor het eerst tabak heeft ontdekt tijdens het verkennen van Amerika.

evalutatie van de sigaret

Het roken van pijpen en sigaren won snel aan populariteit in de 17e eeuw. De meningen over de (tabaks)plant waren verdeeld toen deze in Europa werd geïntroduceerd. Sommigen zagen tabak als medicinaal, terwijl anderen het als giftig en verslavend zagen.

De tabaksindustrie groeide in de loop van de 18e eeuw en explodeerde in 1880 toen een machine voor het eerst werd gepatenteerd om papieren sigaretten in grote hoeveelheden te produceren. Vanaf dat moment werden sigaretten veel gemakkelijker te produceren.

In 1828 isoleerden Wilhelm Heinrich Posselt, een arts, en Karl Ludwig Reinmann, een chemicus, beiden uit Duitsland, voor het eerst nicotine van de tabaksplant en identificeerden het als een gif. Rond 1950 begon de Engelse epidemioloog Richard Doll de schadelijke gevolgen van nicotine in te zien en kort daarna werd uiteindelijk bewezen dat roken het risico op hart- en vaatziekten sterk deed vergroten.

In de tijden daarna werd het verboden om reclame-uitingen te maken en ook op openbare plekken werd het verbod op de sigaret steeds verder doorgevoerd, het vliegtuig was daar een groot voorbeeld van. In 2014 werd de leeftijdsgrens verhoogd van 16 jaar of ouder naar 18 jaar. En in 2008 werd het verboden om in horeca of openbare ruimtes te roken.

Wat doet nicotine nou precies…

Nicotine heeft een reeks effecten op het lichaam. De stof is zowel een kalmerend middel als een stimulerend middel.

Wanneer een lichaam wordt blootgesteld aan nicotine, ervaart het individu een “kick”. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door nicotine die de bijnieren activeert, wat resulteert in het vrijkomen van adrenaline. Deze golf adrenaline stimuleert het lichaam. Er is een onmiddellijke afgifte van glucose, evenals een toename van de hartslag, ademhalingsactiviteit en bloeddruk.

Nicotine zorgt er ook voor dat de alvleesklier minder insuline produceert, waardoor een lichte stijging van de bloedsuikerspiegel of glucose optreedt. Indirect veroorzaakt nicotine de afgifte van dopamine in de plezier- en motivatiegebieden van de hersenen. Dopamine is een chemische stof in de hersenen die emoties, bewegingen en gevoelens van plezier en pijn beïnvloedt. Als de dopaminegehalten in je hersenen stijgen, is het gevoel van tevredenheid groter.

Eenzelfde effect treedt op wanneer mensen amfetamine of cocaïne gebruiken: De drugsgebruiker ervaart een plezierige sensatie. Op een vergelijkbare manier ervaart de roker een plezierige sensatie als diegene een sigaret opsteekt.  Naarmate gebruikers toleranter worden voor nicotine, hebben ze hogere doses nodig om dezelfde effecten te genieten. Afhankelijk van de dosis nicotine die wordt ingenomen en de opwinding van het zenuwstelsel van het individu, kan nicotine ook als een kalmerend middel werken.

Effect van nicotine

Farmacologische effecten

 • Wanneer mensen, zoogdieren en de meeste andere soorten dieren worden blootgesteld aan nicotine, verhoogt dit hun hartslag, de zuurstofconsumptie in de hartspier en het hartslagvolume. Deze staan ​​bekend als farmacologische effecten.

Psychodynamische effecten

 • Het consumeren van nicotine houdt ook verband met verhoogde alertheid, euforie en een gevoel van ontspanning doordat er dopamine vrijkomt in de hersenen.

Concentratie en geheugen

 • Studies hebben aangetoond dat nicotine het geheugen en de concentratie lijkt te verbeteren. Er wordt gedacht dat dit te wijten is aan een toename van acetylcholine en noradrenaline. Noradrenaline verhoogt ook het gevoel van waakzaamheid en/of opwinding.

Verminderde angstgevoelens

 • Nicotine resulteert in verhoogde niveaus van beta-endorfine, wat angst vermindert.

Wat doet nicotine in je lichaam?

Na het inademen van tabaksrook komt nicotine snel in de bloedbaan terecht, binnen 8 tot 20 seconden passeert het de bloed-hersenbarrière en bereikt het de hersenen. Binnen ongeveer 2 uur na het binnenkomen van het lichaam is de helft van de nicotine verdwenen.

nicotine tabak

Hoeveel nicotine het lichaam van een roker kan binnenkomen, hangt af van:

 • Het type tabak
 • Of de roker de rook inhaleert of niet
 • Of een filter wordt gebruikt en welk type filter het is
 • Tabaksproducten die worden gekauwd, in de mond worden geplaatst of worden gesnoven, hebben de neiging aanzienlijk grotere hoeveelheden nicotine in het lichaam af te geven dan te roken.

Hoe heeft nicotine een dergelijk negatief beeld?

Het idee dat nicotine relatief onschadelijk zou kunnen zijn, druist in tegen de heersende opvattingen van veel mensen over de hele wereld. De Royal Society of Public Health in het Verenigd Koninkrijk voerde een onderzoek uit naar de overtuigingen die gemiddelde burgers hadden over nicotine. Hun studie ontdekte dat 90% van de Britse bevolking van mening was dat nicotine de primaire kankerverwekkende stof in sigaretten was. Dit idee is verre van waar. De RSPH moedigde het idee aan dat de risico’s die gepaard gaan met nicotine niet zo ver afstaan ​​van de risico’s die gepaard gaan met de cafeïne die miljoenen mensen elke dag met hun ochtendkoffie consumeren.

Toen antirookcampagnes begonnen, werd nicotine niet gescheiden van schadelijke tabaksrook, maar eerder op een manier gegroepeerd dat nicotine op zichzelf een plaag voor de gezondheid was.

Beroemde cartoons kwamen uit met personages zoals “Nick O’Teen”, cartoonisten probeerden met dat soort personages nicotine als slechterik af te schilderen die kinderen verslaafd aan sigaretten probeerde te maken. Deze beelden en het samengaan van nicotine in dezelfde categorie als tabaksrook toonden een beeld aan het publiek dat nicotine zelf de destructieve kankerverwekkende stof was.

Afkickverschijnselen nicotine

Nicotine is een van de moeilijkste stoffen om te stoppen. Mensen die regelmatig nicotine consumeren en dan plotseling stoppen krijgen met ontwenningsverschijnselen te maken, waaronder:

 • Hongergevoel
 • Een gevoel van leegte
 • Angst
 • Depressie
 • Gevoel van moeheid
 • Prikkelbaarheid
afkicken van nicotine

Wanneer is nicotine uit je lichaam?

Wanneer u rookt of op tabak kauwt, of tweedehands rook uit een sigaret inhaleert, wordt nicotine opgenomen in uw bloedbaan. Van daaruit breken enzymen in je lever het grootste deel van de nicotine af tot cotinine. De hoeveelheid cotinine zal evenredig zijn aan de hoeveelheid nicotine die u hebt ingenomen. Deze stoffen worden uiteindelijk uitgefilterd via uw nieren, net als urine. Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedsomloop, en cotinine kan tot 10 dagen in je bloed worden aangetoond.

Nicotine in uw bloed kan worden opgespoord met behulp van 2 verschillende tests:

 • Kwalitatief (is er nicotine aanwezig) 
 • Kwantitatief (hoeveel nicotine is er aanwezig)

Nicotineverslaving?

Of “nicotine verslavend is of niet” is geen vraag. Het is verslavend. De mate van verslaving kan echter variëren, afhankelijk van de manier waarop mensen nicotine opnemen. Roken levert een snelle aanslag van nicotine rechtstreeks op de hersenen. Deze snelle actie vindt plaats door de methode van inname. Veel sigaretten bevatten additieven die de weerstand tegen nicotine afbreken en sneller aan de hersenen afgeven, wat resulteert in een groter verslavingspotentieel.

Alternatieven voor roken, waaronder vapen, pleisters en kauwgum, leveren nicotine in gelijkmatige dosis. Deze gewijzigde opnamemethode vermindert de potentiële sterkte van de verslaving. Deze feiten doen de vraag rijzen, zou nicotine op zichzelf als gevaarlijk moeten worden beschouwd?

Is een verslaving aan iets per definitie slecht? Marcus Munafo, een psycholoog aan de Universiteit van Bristol, trekt de veronderstelling in twijfel. “Moeten we ons echt zorgen maken over verslaving op zichzelf, als het geen andere substantiële schade met zich meebrengt?” Hij zei: “Het is op zijn minst een discussie die we moeten hebben.”

Er kan een tolerantie worden opgebouwd.

Tolerantie neemt toe met de hoeveelheid nicotine dat men inneemt. Mensen hebben hogere doses nodig om van dezelfde effecten te genieten. Aangezien de meeste nicotine in het lichaam het lichaam verlaat tijdens de slaap, verdwijnt de tolerantie in de ochtend.

nicotine vullen

Zijn e sigaretten en vapes veilig?

In de afgelopen jaren is vloeibare nicotine aangeprezen als een minder risicovolle vervanging voor roken. Dit kan in een elektronische sigaret of een vape verdampen. Deze op batterijen werkende e-sigaret of vape vernevelen de vloeibare nicotine door warmte toe te passen, maar zonder de schadelijke, oxiderende effecten van verbranding. Huidig ​​bewijs suggereert dat het gebruik van vloeibare nicotine een minder schadelijk alternatief is voor het inhaleren van tabaksrook, omdat nicotine op zich niet geclassificeerd is als kankerverwekkend of kankerverwekkend door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek.

Het kan ook helpen mensen die proberen te stoppen met roken, sommige verslavende gedragingen van sigarettengebruik nabootsen, zoals het opheffen van de hand naar de mond of het zien van ingeademde rook, die andere soorten nicotine vervangende therapie niet kunnen imiteren.

Conclusie

Nictotine is een verslavende stof. Hoewel nicotine het risico op verslaving kan bevorderen, zijn de potentiële gevaren voor de volksgezondheid goedaardig. De grootste gevaren voor de gezondheid van de roker komen voort uit andere stoffen uit de tabakssigaret.  De huidige opvattingen rondom nicotine zal moeten veranderen om vooruitgang te boeken bij het verminderen van de nummer één oorzaak van vermijdbare sterfte in de wereld.