De mods en mech mods in het assortiment e-sigaretten zijn alleen geschikt voor gevorderde en ervaren dampers. De geavanceerde e-smokers moeten volledig zelf worden ingesteld qua voltage, wattage en temperatuur. Verschil tussen mods en mech mods is dat je de eerste categorie kunt reguleren en de tweede categorie niet. De batterij is ongereguleerd. Er zitten geen ingebouwde beveiligingen op. Verkeerd gebruik kan leiden tot het ontgassen van je batterij. In het ergste geval kunnen mechanische mods zelfs ontploffen. Groot voordeel van mods en mech mods is dat je het dampen helemaal naar eigen behoefte kunt afstellen. Afhankelijk van het in te stellen voltage, wattage en temperatuur, krijg je de smaak, dampwolken en krachtige trek die je wenst.

Zelf de wattage, voltage en temperatuur instellen

Mods zijn geavanceerde e-sigaretten. Met het instellen van je voltage en wattage bepaal je de weerstand tijdens het inhaleren, de hoeveelheid damp die er van je coil vrijkomt en de kracht van de smaak. Een mod wordt ook wel APV (Advanced Personal Vaporizer) genoemd. Een box mod is een innovatieve e-smoker in de vorm van een blok of doosje die dankzij zijn uitgebreide functionaliteiten bij uitstek geschikt is voor ervaren vapers om hun dampervaring te personaliseren. Mech mods worden veel gebruikt in combinatie met een RDA ofwel Rebuildable Dripper Atomizer. Bij deze verdamper zonder reservoirtank wordt de e-liquid rechtstreeks op de coil gedruppeld. De coils maak je zelf met kanthal en katoen.    

Mech mods met extreem lage weerstand coils voor sub-ohm dampen

Mech mods zijn in de begintijd van het dampen ontwikkeld, als intensievere versie van de destijds op de markt aanwezige cig-a-likes en eGo-batterijen. Met de gemodificeerde vapers werd gezocht naar lagere weerstanden en hoger vermogen. Dit gebeurde door zaklantaarns zodanig aan te passen, dat er een atomizer op kon worden geschroefd. Er zijn vandaag de dag zeer geavanceerde mods verkrijgbaar, maar ook ongereguleerde mech mods worden nog altijd gebruikt. Moderne gereguleerde mods leveren meer dan voldoende vermogen voor de meeste dampers. Een groep sub-ohm dampers zweert echter nog altijd bij het bouwen van coils met extreem lage weerstand met mech mods, voor een maximale dampervaring en krachtige smaak.

Eigenschappen van mods en mech mods

Mods hebben een scherm, waarop je allerlei dingen kunt instellen en aflezen. Hoe hoger je de wattage instelt, hoe meer smaak en damp je krijgt. Je kunt aflezen wat de stand van de batterij is, welk voltage de mod gebruikt en wat de weerstand van de coil is. Bij sommige modellen kun je ook controleren hoeveel trekjes je hebt genomen en hoelang je laatste puf was. Je kunt daarnaast onder meer de helderheid van je scherm instellen, evenals de tijd waarin het scherm uitgaat en de reset van de pufjes. Mods met een pre-heat/curve functie kun je zodanig afstellen, dat deze een aantal seconden een ander wattage gebruiken. Dit is handig bij dikke coils. Je krijgt de coil snel warm, waarna de wattage naar de normale instelling teruggaat.

Mech mods hebben geen circuit of elektronische componenten. Het is in principe niet meer dan een metalen tube met een knopje. De stroom wordt door de behuizing geleid. Als je het knopje indrukt, wordt de batterij in contact gebracht met de atomizer. De vuurknop werkt met een eenvoudige veer of magneet. Een mechanische mod kan aan en uit, waarbij er geen lampje in zit maar een verhittingselement. Het voordeel van een mech mod is dat je zelf voor 100% de controle over je e-smoker hebt. Er is geen elektronica die je beperkingen oplegt. In tegenstelling tot reguliere mods en variabele voltage batterijen hebben mechanische mods geen afstelknop om de voltage te regelen. Het output voltage van de batterij is gelijk aan de voltage dat op de atomizer wordt afgevuurd. Naarmate de batterij meer leegloopt, neemt de power output af. De dampervaring is daarmee niet van begin tot eind hetzelfde.

Mods met een ingebouwde accu of met losse mod batterijen

Een mod gebruikt altijd de standaard 510-aansluiting, de meest gebruikte aansluiting voor e-sigaretten. Mods werken met een ingebouwde accu of met losse mod batterijen. Mods met een geïntegreerde accu kunnen worden opgeladen met een usb-kabel, maar meestal niet met een snellader die sneller oplaadt dan 1 ampère. Gebruik hiervoor dus geen usb-adapter van je smartphone. Bij de mods die wél met een snellader kunnen worden opgeladen, staat dit vermeld op de productpagina.

Bij mods die werken op mod batterijen moeten de losse batterijen in een externe lader worden opgeladen. Dit zijn in de meeste gevallen onbeveiligde 18650-batterijen. De laders zijn speciaal ontwikkeld en bestand tegen de bij het opladen vrijkomende hitte. De mod batterijen gaan hierdoor langer mee. Batterijen met een gescheurde of beschadigde wrap mogen niet meer worden gebruikt, aangezien er dan kortsluiting kan ontstaan en de mod batterijen kunnen vonken.

Verschillende soorten en maten mech mods

Een niet-mechanische mod heeft een chip die de weerstand van de coils uitleest. Als de weerstand van de coil te laag is, treedt een veiligheidsmechanisme in werking ter bescherming van de batterij. Het wordt hierdoor onmogelijk om te vuren. Bij een mechanische mod zijn er geen beperkingen. Je drukt op de vuurknop en het systeem wordt geactiveerd, ongeacht de voltage van de batterij of de weerstand van de coil. Juist door de eenvoud van de mech mod, moet je als damper goed weten wat je doet.

Er zijn mech mods in allerlei soorten en maten. Ze zijn in de volgende hoofdgroepen te onderscheiden:

Standaard buis mech mod

Een metalen buis met een vuurknop en een 510-connectie. Een soort zaklamp waar je in plaats van een lampje een atomizer op draait.

Hybride mech mod

Standaard buis met een gemodificeerde 510-connectie zonder centerpin. De atomizer staat rechtstreeks in contact met de batterij, waardoor de stroom een kortere weg heeft en de prestaties hoger zijn.

Parallel geschakelde mech mod box

Een mechanische mod in de vorm van een blok of doosje, waar twee of meer batterijen parallel geschakeld in worden gezet. De batterij heeft een grotere capaciteit en het vermogen van de coil wordt verdeeld over meerdere batterijen, zodat elke batterij afzonderlijk minder wordt belast.

Serie geschakelde mech mod box

Een mechanische mod waar batterijen in worden gestapeld, zodat de voltageafgifte kan worden verdubbeld. Je kunt hierdoor op hogere vermogens dampen.   

Semi-mechanische mod

Een mod zonder mechanische vuurknop, maar met een elektronische knop die een transistor aanstuurt. De elektronica kan niet worden gereguleerd.

Risio’s mech mods

Mod batterijen zijn onbeveiligd. Er zit geen elektronica in die de batterij in de gaten houdt. Mech mods bieden geen bescherming tegen kortsluiting of onderspanning, met het risico dat de batterij onstabiel wordt en op termijn oververhit kan raken en in brand kan vliegen. Bij het gebruik van mech mods dien je rekening te houden met de volgende risico’s:

• Er wordt – in combinatie met de gebruikte coil – te veel vermogen van de batterijen gevraagd.

• De batterij wordt tot voorbij de veilige grens leeg gedampt.

• De vuurknop wordt te lang ingedrukt, waardoor de batterij oververhit raakt.

• Er wordt vóór het vuren niet automatisch gecheckt of er kortsluiting in het circuit zit.

Met mods en mech mods kun je het dampen volledig op je eigen behoefte afstellen. Mechanische mods zijn weggelegd voor een selecte groep dampers die zo groot mogelijke dampwolken willen uitblazen en zo hoog mogelijke wattages willen bereiken. Deze e-smokers zijn daarom absoluut niet geschikt voor beginners. De tegenhanger van de mech mod is de APV, die eenvoudiger en veiliger is. Je bereikt hiermee ook een zeer hoog voltage en wattage. Als je hoge wattages wilt, dien je wel te onderzoeken hoeveel je coils kunnen verdragen.