Een mod is een geavanceerde accudrager met diverse functies om oplaadbare batterijen voor je e-sigaretten in te plaatsen. De mod batterijen kunnen bij veelvuldig gebruik beschadigd raken. Dit is gevaarlijk. Een gescheurde of beschadigde wikkel van de batterij kan tot kortsluiting leiden. Als gevolg van een directe kortsluiting kan de batterij oververhit raken, ontluchten of zelfs exploderen. De grote hoeveelheid vrijkomende kracht bij ontploffing van een batterij kan schade toebrengen aan de directe omgeving, inclusief jijzelf. Kies daarom tijdig voor mod batterijen wrappen. Het vervangen van de wikkel is eenvoudig, goedkoop en zorgt ervoor dat je batterij in goede en veilige staat blijft.

Nieuwe wikkel voor mod batterij met deuken, scheuren of gaten

Een goede mod batterij oogt schoon en heeft geen deuken, scheuren of gaten. Als dit wél het geval is, kun je niet veilig dampen met je e-sigaret. Een batterij moet ook altijd een wikkel hebben, anders mag deze niet worden gebruikt. De meest gebruikte batterijen in mods zijn zogenaamde 18650 batterijen. De cijferaanduiding staat voor de afmetingen van de batterij. Deze mod batterijen hebben een doorsnede van 18 mm en een lengte van 65 mm. Het laatste cijfer 0 geeft aan dat het om een ronde batterij gaat, in geval je tot mod batterijen wrappen besluit.

Mod batterijen zijn onbeveiligd. Er zit geen elektronica in die je waarschuwt tegen dreigende kortsluiting of ander defect. Het is daarom verstandig om voorzichtig met deze batterijen om te gaan. Je moet zelf in de gaten houden of de batterijen nog te gebruiken zijn. Stop mod batterijen nooit onbeschermd in je jaszak, broekzak of tas, want als deze accu in contact komt met metalen als sleutels of muntgeld ontstaat er kortsluiting en loop je het risico dat de batterij gaat vonken of in brand vliegt. In geval je een losse mod batterij onderweg wilt meenemen, dien je deze in een plastic zakje te doen of gebruik te maken van een daarvoor bestemd hoesje of doosje.

Benodigdheden voor mod batterijen wrappen

Het kan op een gegeven moment gebeuren dat de wikkel van de mod batterij los begint te raken of begint te scheuren. Vapen zet veel druk op de wikkel door de continue installatie en verwijdering van de batterijen. Bij zichtbare beschadigingen is mod batterijen wrappen de oplossing. Hiervoor heb je enkele gereedschappen en hulpmiddelen nodig, te weten:

• Schaar of hobbymes voor het afnemen, of gebruik je nagel om deze af te scheuren

• Liniaal of remklauwen om de afmetingen te bepalen

• Nieuwe batterijwikkels, voorgesneden of strips

• Papieren ringen, in geval de oude beschadigd zijn

• Warmtepistool of föhn om de nieuwe wikkel om de batterij te vormen

Hoe een nieuwe wikkel om een mod batterij aanbrengen?

Plaats nieuwe wikkels voor mod batterijen nooit over bestaande wraps. De wikkels hebben namelijk een specifieke dikte om een efficiënte warmteafvoer te garanderen. Als je een wrap over een al aanwezige wikkel doet, verminder je de hoeveelheid warmte die de batterij in gebruik kan afvoeren. Dit leidt tot een gevaarlijke situatie, met risico op oververhitting of ontploffing van de batterij. Volg daarom een vast stappenplan bij mod batterijen wrappen.

Pak allereerst je oude batterijen en verwijder voorzichtig de oude omslag. Alle batterijen hebben een beschermende verzegeling aan het positieve uiteinde. Deze verzegeling gaat eraf als je de wrap uittrekt. Wees er zeker van dat je deze behoudt en terugplaatst. Nadat je de oude wikkel hebt verwijderd, pak je een lege batterij en schuif je deze in de nieuwe omslag. De nieuwe wikkel is aan beide zijden ongeveer een kwart te lang, zodat de bovenkant en onderkant van de batterij naar behoren worden bedekt. Het kleine zegel laat je vervolgens in het positieve uiteinde van de batterij vallen, waarna je met je duim de wikkel en verzegeling samenknijpt.

Neem nu het warmtepistool of de föhn ter hand. Draai het warmtepistool naar de laagste stand of zet de föhn op de hoogste stand en start met het opwarmen van de bovenkant van de wikkel. Je merkt op een gegeven moment dat de omslag op zijn plaats klikt en zich rond de batterij vormt. Zodra je een zijde van het positieve uiteinde vastgehecht hebt, kun je je duim aan de andere kant van de batterij plaatsen. Als je het hele positieve uiteinde op zijn plaats hebt, werk je langzaam naar beneden tot je het negatieve uiteinde hebt bereikt. Je bent klaar als alles op zijn plaats zit.

Wees voorzichtig bij het mod batterijen wrappen

Wees wel voorzichtig bij het mod batterijen wrappen. Zorg dat je je duim of vingers niet verbrandt en je de batterij ook niet te lang verwarmt. Anders loop je het risico dat de batterij smelt. Let er tevens op dat de nieuwe wrap voldoende ruimte heeft om zowel de positieve als negatieve kant van de batterij te bedekken. Bedenk ook dat met een nieuwe wikkel de capaciteitsinformatie op de batterij verdwenen is. Je kunt zelf een label met deze gegevens maken en deze op de batterij bevestigen. Er is niets belangrijkers dan batterijveiligheid. Probeer niet om mod batterijen te wrappen als je niet honderd procent vertrouwd bent met deze werkwijze en met de mogelijke gevaren.

Mod Batterijen Wrappen

Wanneer mod batterij vervangen of wrappen?

Hoe weet je nu wanneer je mod batterijen moeten worden vervangen of voor mod batterijen wrappen moet kiezen? Batterijen moeten worden vervangen als de positieve of negatieve aansluiting op enigerlei wijze is beschadigd of aangetast, als de batterijen tijdens het normale dampen met je e-sigaret heet worden of als de maximale levenscyclus van de batterijen bereikt is en er slechts 80% van de oorspronkelijke capaciteit over is, dan wel dat de 18650 batterijen niet verder dan 3,0 Volt ontladen. Je kunt je batterijen etiketteren met de nieuwdatum, zodat je altijd weet hoe oud de batterijen zijn en wanneer je ze ongeveer moet vervangen.

Als de wikkel om de mod batterij is gescheurd, gekrast, getand of verkleurd, weet je dat je de wrap moet vervangen. Je kunt mod batterijen in principe meerdere malen wrappen, maar dit wordt niet aangeraden. Check de wikkel altijd voor en na gebruik. Dan blijft alles veilig en mis je niet het moment wanneer je je mod batterijen moet wrappen.