De Justfog J-easy lijn aan e- sigaretten is inmiddels uiterst populair geworden. Dit heeft vooral te maken met het gebruikersgemak en de handzaamheid van de apparaten. De afmetingen van enkel de batterij zijn (LxBxD) 129mm x 22mm x 16mm waar de tank, de Q16(c), 56mm x 16mm is. Met een batterij capaciteit van 900mAh kan je gemakkelijk de gehele dag dampen. Batterij leeg? Met de micro USB-poort aan de onderkant van het apparaat laad je binnen 2uur gemakkelijk je batterij weer tot 50% op.

Als je kijkt naar de zwakste punten van een e-sigaret, zijn dit vooral het glas en de batterij. Gelukkig is het bij veel modellen, waaronder ook de Justfog Q16, mogelijk om deze beide te vervangen in het geval van schade of een defect. Zo hoef je nooit zorgen te maken dat je een geheel nieuw apparaat hoeft aan te schaffen, mocht er iets misgaan. Hieronder beschrijven wij de voornaamste verschillen tussen de verschillende tanks, coils en batterijen!

De Q16 tank

De inmiddels een van de bekendste tanks van Justfog, de Q16, is er in 2 verschillende uitvoeringen, namelijk de Q16 en de Q16c. Het verschil tussen de 2 tankjes is dat de Q16c een kindersluiting die ervoor moet zorgen dat het tankje niet op een makkelijke manier te openen is. Met een tank inhoud van 1,9ml, kun je een aardige tijd vooruit. Uiteraard is dit per persoon verschillend waar het damp gedrag hierin een grote factor is. De tank maakt, net als elke tank voor een e-sigaret, gebruik van een coil. Dit is het verbrandingselement wat zorgt voor de damp wanneer de vuurknop wordt ingedrukt. Een spoel binnen in de coil wordt dan opgewarmd waardoor de vloeistof die is opgenomen door het omliggende katoen, verdampt. Er zijn 2 verschillende coil soorten voor de q16 tank, namelijk 1.2ohm en 1.6ohm. (“Ohm” is een eenheid dat gebruikt wordt om weerstand aan te duiden). Tevens is de luchttoevoer van de tank gemakkelijk naar wens in te stellen. Zo is het mogelijk om de tank te draaien waarmee de lucht toevoer aan de onderzijde opent of juist sluit. Meer lucht betekend een soepelere inhalatie en meer damp, waar juist een dichtere toevoer zorgt voor een stevige hijs. Damp nooit met een volledige gesloten lucht toevoer

Justfog Q16 glas vervangen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet, kan het ook jou overkomen: Het glas van je e-sigaret gaat stuk. Nou kan je, vaak na het opruimen van je e-liquid, een hele nieuwe tank of e-sigaret kopen maar uiteraard is er voor veel tanks tegenwoordig een andere oplossing: Enkel je glas vervangen! Het vervangen van het glas is vrij gemakkelijk omdat de Q16 zo gemaakt is, dat alle onderdelen zeer gemakkelijk van elkaar los te draaien zijn. In het onderstaande filmpje is te zien, hoe je het Q16 glas gemakkelijk vervangt:

Coils voor de Q16

In de Q16 tank is het mogelijk om 2 verschillende coils te plaatsen. Zo is er een coil met een weerstand van 1.6ohm en een coil van 1.2ohm. Hoe hoger de weerstand, hoe “strakker” de inhalatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een handgedraaide shag sigaret. Hoe hoger de weerstand, hoe strakker deze is aangedraaid en daardoor minder soepel hijst. Hieronder zetten wij de grootste verschillen voor je op een rij:

  • 1.6ohm: Deze coil is te herkennen aan een zwart rubber ringetje op de coil die ervoor zorgt dat er een correcte afsluiting is tussen de tank en de lucht toevoer. De weestand zorgt voor een strakkere hijs waardoor deze coil al snel geprefereerd wordt door mensen die opzoek zijn naar een rook beleving die dicht bij de analoge sigaret ligt.
  • 1.2ohm: Deze coil is te herkennen aan een rood ringetje op de coil. Net als bij de 1.6 variant, zorgt ook deze voor een correcte afsluiting tussen de tank en de lucht toevoer. De lagere weerstand zorgt voor een soepele rook inhalatie. Hierdoor komt er meer rook vrij en zal er dus ook meer rook worden uitgeblazen. Doordat er meer rook ontstaat, zal er ook meer vloeistof verdampen per hijs. Dit betekend dat de tank iets vaker bijgevuld zal moeten worden wanneer er wordt gekozen voor deze coil.

Hoe lang een coil mee gaat is afhankelijk van de gebruiker maar gemiddeld zal een coil iedere 2 weken vervangen moeten worden. Wanneer de smaak van de vloeistof “flauw” wordt of er een verbrande smaak ontstaat, is het tijd om de coil te vervangen. Bekijk hier hoe u gemakkelijk de coil van uw Q16 vervangt:

Justfog J-Easy 3 Batterij

De J-easy 3 batterij, ook wel de “q16 batterij” genoemd, is zeer gemakkelijk in gebruik en bied qua diversiteit relatief weinig. Dit is juist prettig wanneer je bijvoorbeeld net begint met dampen of op zoek bent naar iets dat “gewoon werkt”.

Waaneer de batterij in gebruik is, zal er een indicatie zijn door middel van LED lampjes aan de voorzijde van het apparaat. Zo zijn er 3 standen te vinden om de sterkte van de batterij in te stellen, waarmee je gemakkelijk bepaald of je een net iets sterkere hijs wilt nemen of een iets minder sterke wanneer je bijvoorbeeld net uit bed komt. Als de batterij van de J-easy 3 leeg raakt, is ook dit terug te zien wanneer er naar de LED lampjes op de batterij word gekeken. Zo zal de J-easy 3 knipperen om aan te geven dat de batterij bijna, of helemaal leeg is en het hoe dan ook tijd is om opgeladen te worden.

De micro USB-poort is onderop het toestel te vinden. Wanneer het tijd is om opgeladen te worden, leg je die J-easy 3 makkelijk om de zijkant om zo de micro USB-poort gemakkelijk te kunnen gebruiken. Gebruik voor het opladen de correcte lader! Een lader voor bijvoorbeeld een mobile telefoon is vaak niet geschikt voor de J-Easy 3. Gebruik altijd een 1A (1000mAh) lader of een USB poort van bijvoorbeeld een Laptop of Computer.Wanneer er geen correcte lader wordt gebruikt, zal de batterij overspannen raken en daardoor niet (goed) meer functioneren.

Q16 mondstuk vervangen

Bij de tank is standaard een mondstuk meegeleverd. Dit mondstuk zorgt ervoor, net als de filter van een sigaret, dat het lekker op de lippen ligt. Voor een persoonlijke touch of voorkeur is het ook mogelijk om het mondstuk te vervangen door een andere vorm, kleur of grote afhankelijk wat de voorkeur precies heeft. Om het mondstuk van uw Q16 te vervangen, kunt u gemakkelijk het huidige mondstuk van de tank aftrekken. Er zijn voor e-sigaretten 2 universele maten als het aankomt op mondstukken: 810 en 510. Voor de Q16 zijn bijna alle 510 modellen geschikt dus er is een ruime keuze te vinden!

Q16 tank schoonmaken

Net als veel gebruiksvoorwerpen, wordt ook de Q16 tank wel een vies na langere tijd. Gelukkig is het geheel gemakkelijk schoon te maken! De gehele tank is demonteerbaar en af te spoelen onder een (lauw) warme kraan. Houd de tank ondersteboven en schroef de onderkant van de tank af. Houd hierbij wel rekening met de coil want deze is niet schoon te maken met water en dient als enige uit de tank verwijderd te worden voordat deze gereinigd wordt. Wanneer de coil is verwijderd, spoelt u het geheel gronding af en laat het goed drogen. Eenmaal droog, plaatst u de coil terug en kan er weer gebruik van worden gemaakt.

Justfog J-Easy 9 Batterij

Net als de J-easy 3 batterij, is de j-easy 9 batterij ook zeer gebruiksvriendelijk ontworpen. Zo zijn er enkel net iets meer, 8 in plaats van 3, standen om de sterkte in te stellen. Ook is er een batterij indicator zichtbaar die, door middel van verticale strepen, aangeeft hoe vol de batterij nog is. Wanneer er dus naar iets meer precisie wordt gezocht bij het instellen, bied Justfog de uitkomst met de J-easy 9.

De micro USB-poort is, net als bij de J-easy 3, onderop het toestel te vinden. Wanneer het tijd is om opgeladen te worden, leg je die J-easy 9 makkelijk om de zijkant om zo de micro USB-poort gemakkelijk te kunnen gebruiken. Gebruik voor het opladen de correcte lader! Een lader voor bijvoorbeeld een mobile telefoon is vaak niet geschikt voor de J-Easy 3. Gebruik altijd een 1A (1000mAh) lader of een USB poort van bijvoorbeeld een Laptop of Computer.Wanneer er geen correcte lader wordt gebruikt, zal de batterij overspannen raken en daardoor niet (goed) meer functioneren.

Beste e-liquid voor de Q16

Wanneer er wordt gekeken naar e-liquid, wordt de keuze steeds uitgebreider en zijn er een hoop verschillen. Hieronder leggen we de grootste verschillen uit.

– Een e-liquid bestaat uit 2 componenten: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).
– PG zorgt voor een betere opnamen van smaak en is een chemische vloeistof.
– VG is een natuurlijke samenstelling die wat dikker is en daardoor zorgt voor meer en dikkere    damp.
Er kan een allergische reactie ontstaan bij het gebruik van PG. Mensen die hier last van hebben kunnen dan ook het beste kiezen voor een 100VG e-liquid.

De Q16 tank is het beste geschikt voor een e-liquid mix van 50PG/50VG. Deze samenstelling zorgt voor een niet te dikke vloeistof die de smaak goed kan overbrengen. Omdat de coil van de Q16 relatief klein is, zal een dikker vloeistof (70-100VG) niets goed opgenomen kunnen worden waardoor de levensduur van de coil sterk wordt verminderd.