Er wordt in de traditionele media, op het internet en de sociale media veel gezegd en geschreven over het gebruik en de werking van e-sigaretten en over de potentiële voordelen en mogelijke nadelen. Er verschijnen berichten over vapen als een veilig alternatief voor het roken van kankerverwekkende tabakssigaretten en over de mogelijke gezondheidseffecten van het dampen. De e-sigaret wordt circa vijftien jaar gebruikt in Nederland. In deze tijdspanne zijn er steeds meer wetenschappelijke studies naar de gezondheidsrisico’s voor dampen verschenen. Damp-e.nl zet de feiten en fabels over de e-sigaret op een rij.

Fabel: e-sigaretten zijn even schadelijk als conventionele tabakssigaretten

E-sigaretten zijn niet helemaal zonder gezondheidsrisico’s, maar ze zijn hoogstwaarschijnlijk veel minder schadelijk dan traditionele tabakssigaretten. Dit stelt The National Academies of Sciences, Engineering and Medicine in een rapport van 680 pagina’s, dat begin 2018 werd gepubliceerd. Het rapport van de NASEM bevat meer dan 800 onderzoeken en biedt een kritisch en evenwichtig overzicht van de bestaande literatuur en medisch-wetenschappelijke overzoeken over de gezondheidseffecten van dampen. Duidelijk wordt, dat e-sigaretten veel minder giftige stoffen bevatten dan reguliere sigaretten en de mate van giftigheid ook veel minder is. Je krijgt bij een e-smoker geen schadelijke stoffen als teer, koolmonoxide en radioactief polonium binnen. En ook geen antivries, zoals weleens wordt geroepen.

e-sigaret en normale sigaret

Het Britse ministerie van Volksgezondheid (Public Health England) concludeert dat het dampen met de e-smoker minimaal 95% minder schadelijk is dan het roken van tabak. Volgens de experts kunnen er 75.000 levens worden bespaard als er in Engeland 8 miljoen tabaksrokers overstappen op e-sigaretten.

Fabel: e-sigaretten zijn even verslavend als analoge sigaretten

Bij e-sigaretten wordt er geen tabak verbrand, maar is er sprake van verdamping van een mengsel van waterdamp, een ongevaarlijke smaakstof en een bepaalde, zelfgekozen hoeveelheid nicotine. De stof nicotine is het verslavende bestanddeel in een sigaret. Wettenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de nicotine die via een e-smoker effectief in het lichaam wordt opgenomen, ongeveer een derde tot een vijfde lager ligt dan bij conventioneel tabaksroken. De damp van een e-sigaret dringt namelijk niet zo diep in de longen door als de rook van een tabakssigaret. Bovendien is een nicotineverslaving met een vaper juist af te bouwen, door te kiezen voor een steeds lager nicotinegehalte in de e-liquid. Het uitgebreide rapport van de NASEM stelt dat het consumeren van e-sigaretten volwassenen kan helpen bij het stoppen met roken.        

Fabel: het dampen van vapers heeft een negatieve invloed op de foetus tijdens de zwangerschap

Vooropgesteld: het is het beste om tijdens de zwangerschap helemaal niet te roken of te dampen met nicotinehoudende e-liquids. Maar er is tot nu toe geen bewijs gevonden dat e-sigaretten invloed hebben op de zwangerschap en de ontwikkeling van de foetus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat er bij het dampen met nicotinehoudende vloeistoffen een beperkt risico is tijdens de zwangerschap. Er zijn geen negatieve gevolgen bekend van de bestanddelen propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG) en de aroma’s in de e-liquids voor de ontwikkeling van de foetus. Als je als aanstaande moeder toch wilt dampen, is een e-smoker met een nicotinevrije e-liquid de veiligste keuze. 

Fabel: het passief meedampen van een e-sigaret is schadelijk voor de gezondheid

Het RIVM waarschuwde in 2016 dat het passief meeroken van de e-sigaret een risico voor de gezondheid vormt vanwege de nitrosaminen, propyleenglycol en nicotine die de e-sigaretroker uitademt. Dit onderzoek was onvolledig en is gedateerd. Nitrosamines (TSNA’s) mogen sinds de nieuwe tabaksrichtlijn TPD (Tobacco Products Directive) van 2017 niet meer in e-liquids zitten. Bij nieuw onderzoek kon geen enkele gevaarlijke stof wordt geanalyseerd die boven de gestelde veiligheidsnormen van de World Health Organization (WHO) uitkwam.

In september 2018 kwamen dertien officiële instanties in het Verenigd Koninkrijk met het statement dat passief meedampen niet schadelijk is voor de omstanders. Organisaties als het Britse Longfonds, het Britse Kanker Onderzoek Instituut en de grootste artsenvereniging van Groot-Brittannië het Royal College of General Practitioners maken deel uit van deze groep. Er is bij de e-sigaret geen uitstoot van nicotinerook. Mensen in je omgeving hebben uit oogpunt van gezondheid geen last of schade van je dampen. De damp verdwijnt snel in de lucht en laat geen hinderlijke geur achter. Er is tot vandaag nog geen giftige, aan tabak gerelateerde stof in de damp van de e-smoker gevonden.

Fabel: e-sigaretten kunnen op elk moment ontploffen

Het gevaar op ontploffende e-sigaretten is minimaal, mits je je aan de voorschriften houdt en voor de goede kwaliteit kiest. Er zijn allerlei beveiligingscircuits in de e-sigaret ingebouwd, die je bij eventuele problemen tijdig waarschuwen. Zo verschijnt er een foutmelding ter bescherming tegen kortsluiting en de stroomvoorziening naar de coil wordt afgesloten. Er zijn vapers met een 10-secondenregel, waarbij de e-sigaret na 10 seconden afslaat. En er zijn e-smokers met warmtebescherming, zodat de e-smoker stopt als deze te heet wordt.

De enkele keer dat een e-sigaret ontploft, komt dit vrijwel altijd door verkeerd gebruik. Specifiek bij zelf geknutselde mechanische mods, zonder deugdelijke beveiliging. Het probleem is niet de e-sigaret zelf, maar de batterij die foutief wordt opgeladen, gebruikt of getransporteerd. Ondeugdelijke en onbeveiligde batterijen en opladers kunnen tijdens het opladen van de e-vloeistof heet worden. Met het risico van een scheurende, openbarstende of ontploffende batterijbehuizing als de temperatuur boven de 250 graden komt. Concluderend kan echter worden gesteld dat de e-sigaret bij normaal gebruik even veilig is als je smartphone, tablet, laptop, fotocamera, elektrische tandenborstel of elektrische fiets.

Fabel: e-sigaretten zijn even duur of zelfs duurder dan reguliere tabakssigaretten

Het dampen van e-sigaretten is juist goedkoper dan het roken van conventionele tabakssigaretten. De elektronische sigaret vraagt een eenmalige aanschaf, de e-liquids zijn veel goedkoper dan een pakje sigaretten. De prijs van tabakssigaretten wordt opgedreven door de accijnzen op dit product. E-smokers en e-vloeistoffen zijn niet onderhevig aan accijnzen. De aanschafprijs van wegwerp e-sigaretten ligt ook een stuk lager dan die van analoge sigaretten. Je kunt hier langere tijd mee doen en je spaart bovendien losse vullingen uit. Wegwerp e-smokers zijn minder duurzaam dan navulbare vapers.

Fabel: e-sigaret dampen is ingewikkeld en vraagt veel onderhoud

Het dampen van een e-sigaret is niet moeilijk of veel anders dan het inhaleren van een reguliere tabakssigaret. Het gemakkelijkst is om ter kennismaking met het dampen een starterskit aan te schaffen. Kies niet direct voor een sub-ohm e-sigaret met Direct Lung dampen, maar voor een Mouth-to-Lung e-smoker met een rustige dampervaring. Een elektronische sigaret heeft weinig onderhoud nodig. Je moet alleen de e-vloeistof op tijd bijvullen en ongeveer eens in de twee weken de coil vervangen, aangezien het katoen in de coil oud wordt en dan geen vloeistof meer vasthoudt. Dit merk je door de smaak van verbrand katoen. Als je merkt dat de smaak achteruit gaat, dien je je coil te vervangen.

Fabel: e-sigaret industrie is ongereguleerd en dampen is op vele plekken verboden

De e-sigaret is géén tabaksproduct, maar wél opgenomen in de in 2016 vernieuwde Tabaks- en rookwarenwet. Er worden wettelijke eisen gesteld aan de veiligheid van elektronische dampwaar, aan de vorm, de afgifte van de nicotinedosis, het maximumvolume van het navulreservoir (2 ml) en kinderveilige sluitingen. Er is een minimale leeftijdsgrens van 18 jaar voor e-smokers. De hoeveelheid vloeistof van een navulverpakking mag maximaal 10 ml bedragen. Het maximumgehalte nicotine in de e-liquid is wettelijk bepaald op 20 mg/ml. Alle e-vloeistoffen blijven daar (ruim) onder.

Er mogen in de e-liquid geen andere ingrediënten dan nicotine zitten die de gezondheid kunnen schaden en additieven ofwel toevoegingen in de vloeistof zijn beperkt. Op de verpakking van de e-sigaret moet een ingrediëntenlijst staan en het nicotinegehalte en de nicotinedosis worden vermeld. De verplichte bijsluiter bevat informatie over mogelijk schadelijke effecten en een aantal waarschuwingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op naleving van de regels die voortvloeien uit de wetgeving over de e-sigaret. Volgens de wet mag je de e-sigaret in principe overal dampen, tenzij bedrijven of organisaties in de huisregels vastleggen dat dit niet is toegestaan.