Voor een veilig en aangenaam gebruik van de e-sigaret is het van belang om diverse zaken goed in acht te nemen. Dit begint al bij de aankoop van de juiste e-smoker en gaat verder bij het gebruik en onderhoud van de vaper, de batterij, de clearomizer en de e-liquid. Damp-e.nl geeft hieronder de belangrijkste e-sigaret tips en tricks. Ben je een beginnende of meer ervaren damper en minimaal 18 jaar? Verdiep je in welke e-smoker het beste bij je past. Vraag advies, probeer enkele modellen uit en lees altijd vooraf de gebruiksaanwijzing, zodat er niets mis kan gaan en je maximaal plezier hebt van je nieuwe e-sigaret.

Vapers voor beginners en gevorderden, Mouth-to-Lung of Direct Lung

Er is een brede keuze in e-sigaretten, met vele verschillende modellen. Ze variëren in aantal componenten, grootte, werking, voltage en wattage, dampwolken en smaakbeleving. E-smokers verschillen ook in de wijze van inhaleren. Ben je een startende damper? Dan kun je het beste voor Mouth-to-Lung dampen kiezen, daar dit het meeste lijkt op het analoge roken van een tabakssigaret. Gevorderde dampers houden vaak meer van Direct Lung dampen, waarbij de damp in één keer naar de longen wordt getrokken. Bij deze dampwijze wordt meer damp geproduceerd en ervaar je een intensievere smaak.

Als je het elektronisch dampen wilt uitproberen of wilt stoppen met het roken van tabakssigaretten, zijn wegwerp e-sigaretten een goede keuze. POD e-sigaretten zijn qua gebruiksgemak en dampervaring geschikt voor zowel beginnende als gevorderde Mouth-to-Lung dampers. Kant-en-klare All-In-One e-sigaretten zijn bestemd voor dampers die van Mouth-to-Lung naar Direct Lung willen overstappen. Zeer ervaren dampers zweren vaak bij een mod of een geavanceerde box mod met variabel voltage, wattage, temperatuurregeling en ingebouwde of verwisselbare batterijen. Je kunt ook via handsfree druppelen met een squonk mod je dampervaring personaliseren.         

Het vullen van de clearomizer met e-liquid

De eenvoudigste kennismaking met e-sigaretten is de aanschaf van een starterset en gebruikmaking van een standaard verdamper en coils. Er zijn clearomizers – het bovenstuk of tankje van de e-smoker waar de e-liquid in gaat – die je aan de bovenkant of de onderkant moet vullen. Vul nooit de middelste buis, want dit is de luchtbuis waar de dampen uitkomen als je een rustige haal neemt. Sommige verdampers hebben een streepje, dat aangeeft tot hoever je deze kunt vullen.  Houd uit veiligheid ongeveer een driekwart vulling aan, zodat er geen lekkage kan optreden.

Laat de e-vloeistof voor gebruik goed intrekken en neem je eerste hijs

Nieuwe coils of clearomizers zijn droog en moeten voor gebruik eerst gereinigd worden met warm water, een beetje afwasmiddel en een borsteltje. De verdamper moet vóór gebruik voldoende nat zijn. De coil heeft tijd nodig om de e-vloeistof op te nemen. Laat de e-liquid eerst tien minuten intrekken, om te voorkomen dat je te maken krijgt met een dry hit en een verbrande smaak. In geval jouw e-sigaret een grote coil heeft, is het verstandig om de vloeistof nog wat langer dan tien minuten te laten intrekken. Je kunt voor de zekerheid wat extra e-liquid op de coil druppelen.

Je bent nu klaar voor het dampen. Druk op het knopje van de e-sigaret en neem een rustig en langzaam hijsje van maximaal vier seconden. Houd bij het voorzichtig zuigen de vuurknop ingedrukt. Laat het knopje pas los als je de e-sigaret uit je mond hebt gehaald. Je merkt bij zorgvuldig gebruik dat de e-smoker automatisch zijn werk doet en er grote dampwolken ontstaan. Pauzeer altijd even tussen de hijsjes, zodat de verdamper niet te heet wordt en je een verbrand smaakje krijgt. Als je een te harde hijs neemt, loop je het risico dat er e-liquid in je mond terechtkomt. Dit geeft een vieze smaak en de vaper kan hierdoor gaan lekken. In geval je toch te hard aan de e-smoker hebt gezogen of deze lekt, kun je het beste de clearomizer schoonmaken en daarna opnieuw beginnen.    

Juist en veilig gebruik batterijen voor een lange levensduur

Batterijen vormen de basis van je e-sigaret. Een vaak gemaakte fout is dat de batterij te kort wordt opgeladen. Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing! Het beste is om de batterij de eerste keer minimaal vier uur op te laden. Dit verlengt de levensduur van je batterij. Maak de batterij altijd eerst volledig leeg en laad deze vervolgens weer 100% op. Als de oplader aangeeft dat de batterij vol is, haal je de batterij direct van de lader af. Bewaar of leg batterijen nooit weg in vol zonlicht, aangezien ze oververhit kunnen raken. Begint de batterij minder te presteren? Dan wordt het tijd om deze te vervangen.

Laad de batterijen voor je e-sigaret op in daarvoor bestemde oplaadapparatuur. Gebruik absoluut géén oplaadkabels van smartphones of andere elektronica, aangezien deze kabels niet het juiste voltage hebben. Je batterijen kunnen hierdoor onherstelbaar worden beschadigd.

Kies de juiste instellingen en bepaal je eigen nicotinegehalte en smaak

Wees bedacht op de juiste instellingen. Stel bij ingebruikname van de e-sigaret of na het verwisselen van de coil de variabele voltage en wattage en de temperatuur niet te hoog in. Begin op de laagste stand, zodat de verdamper de kans krijgt om goed in te dampen. Je kunt hierna de gewenste voltage, wattage en temperatuur instellen.

De e-liquids voor de e-sigaret bevatten een bepaalde hoeveelheid nicotine of zijn geheel nicotinevrij. Je kunt je eventuele nicotineverslaving met een vaper afbouwen. Dit door in je eigen tempo en naar behoefte het nicotinegehalte steeds verder terug te schroeven. Je lichaam went langzaam aan de mindere nicotine-inname. Je kunt e-liquids met elkaar mengen, om zelf een nicotinegehalte tussen 18 mg/ml en 0 mg/ml samen te stellen en bepaal daarnaast je favoriete smaak. Er zijn vele verschillende smaken aan e-liquids beschikbaar.

Maak alle onderdelen tijdig schoon en drink voldoende water

Maak alle onderdelen van de e-sigaret tijdig schoon met een droge tissue of doekje, zodat er zich geen condens in de driptip (mondstuk van je vaper) of schoorsteen kan ophopen. Als je e-smoker begint te pruttelen, is het van belang om deze even te reinigen. Maak de in- of uitwendige schroefdraad van de batterij ook regelmatig schoon met een droog doekje, zodat de batterij goed contact blijft maken met de verdamper.

Dampen heeft een vocht onttrekkende werking. Dit komt door het bestanddeel propyleenglycol (PG), dat verder overigens onschadelijk is. Drink daarom voldoende water om dehydratie ofwel uitdroging tegen te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om e-liquids zonder PG te gebruiken, zeker als je allergisch bent voor deze stof.

Bescherm je e-sigaret, batterijen en e-liquids bij vervoer

Je e-sigaret is gevoelig voor stoten of vallen en kan hierdoor beschadigd raken. Neem je e-smoker bij voorkeur niet los mee in je jaszak of broekzak, maar gebruik hiervoor een speciale e-sigarettenhouder, brillenkoker of reisetui. Zet je e-sigaret tijdens het vervoer uit met gebruikmaking van de veiligheidsknop, zodat deze niet onderweg plotseling wordt geactiveerd. Vervoer de batterijen in een batterijdoosje, plastic zakjes of etui. Dit geldt ook voor de e-liquids. Zorg ervoor dat je onderweg altijd een tweede e-sigaret en reservebatterij bij je hebt, zodat je nooit misgrijpt. Ben je veel onderweg? Dan is een autolader bijzonder handig. En een laatste tip: houd je e-sigaret, batterijen en e-liquids altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren.