Een e-liquid is een vloeistof, waarmee de elektronische sigaret wordt gevuld. Deze vloeistof wordt in het tankje van de e-smoker verdampt, waarna je kunt gaan inhaleren. De e-liquids zijn er in vele verschillende smaken en diverse nicotinegehalten: van 18 mg/ml, 12 mg/ml, 6 mg/ml en geheel nicotinevrij. De e liquid houdbaarheid is niet onbeperkt. Op de meeste flesjes staat de houdbaarheidsdatum vermeld, die in de regel ongeveer 2 jaar bedraagt als deze op een koele plek en uit het zonlicht wordt bewaard. In sommige gevallen staat er geen uiterste datum op het flesje. Twijfel je of de e-liquid nog wel te gebruiken is? Dan is het verstandig om dezelfde beoordelingscriteria als bij voedsel aan te houden. Ofwel: hoe ruikt de liquid en hoe ziet het eruit.

Houdbaarheidsdatum vermeld op het flesje e-liquid

De houdbaarheidsdatum op een flesje e-liquid is gebaseerd op de maximale bestendigheid van de bestanddelen propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG) en nicotine. Propyleenglycol wordt uit aardolie gewonnen. Het smaakt niet en ruikt niet. Vegetarische glycerine is een koolhydraat, dat in de meeste gevallen is afgeleid van plantaardige oliën. Het zorgt in e-liquids voor de meeste damp.

De smaakstoffen en nicotine lossen in PG goed op, maar dit bestanddeel is wat scherper voor de keel. VG is zachter voor de keel en geeft meer damp af, maar is stroperiger dan propyleenglycol. De smaakstoffen in de e-liquid zorgen voor de natuurlijke smaak van de vloeistof. Nicotine is een chemische vloeistof en de werkzame stof in tabak, die lichamelijke en psychische effecten in het lichaam teweegbrengt. De e liquid houdbaarheid is bepaald op al deze stoffen en bedraagt gemiddeld 2 jaar. 

Het testen van de e liquid houdbaarheid

Wat nu als de houdbaarheidsdatum van de e-liquid is verstreken (of onduidelijk is of de inhoud van het flesje nog goed is) en je afvraagt of je de e-liquid nog kan gebruiken? In de eerste plaats geldt: de vermelde houdbaarheidsdatum is – zoals bij alle uiterste data op consumentenproducten het geval is – niet meer dan een schatting. Als de houdbaarheid van het product is verstreken dan is de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Een e-liquid die over de houdbaarheidsdatum is kan je dus nog steeds inhaleren met een verdamper. De kwaliteit van de e-liquid kan wel veranderd zijn.

Nicotine oxideert, met als gevolg dat de vloeistof na verloop van tijd verkleurt. Hoe ouder de liquid, hoe meer nicotine voor een verkleuring zorgt. De vloeistof wordt donkerder. Zie je dat de smaakstoffen in de e-liquid als het ware op elkaar liggen, alsof ze van elkaar gescheiden zijn? Als bij het schudden van de e-liquid de laagjes zich niet met elkaar mengen, is de e liquid houdbaarheid voorbij. Als de e-liquid nog goed ruikt en er na het schudden geen laagjes in de e-liquid verschijnen en er geen deeltjes in de vloeistof zweven, is de e-liquid hoogstwaarschijnlijk nog veilig om te gebruiken. Vertrouw je het niet? Gooi je de liquid weg en bestel je gewoon voordelig een nieuw vloeistofflesje met een smaak naar keuze.

E-liquids opbergen op een koele en donkere plek

Het beste en veiligste is om je e-liquid vóór de uiterste houdbaarheidsdatum op te dampen. Dat moet normaliter geen probleem zijn als de liquid echt lekker is. Als je geregeld dampt, heb je waarschijnlijk al een mooie collectie flesjes verzameld om regelmatig van een andere smaaksensatie te genieten. De e liquid houdbaarheid is van diverse factoren afhankelijk, zoals van waar en hoe je je flesje of flesjes bewaart. Warmte en licht hebben een negatieve invloed op de houdbaarheid van de e-liquids. Het is daarom van belang om je e-liquids op een koele en donkere plaats op te bergen.

Het wordt echter afgeraden om de flesjes voor je e-sigaret in de koelkast te bewaren. De e-liquid kan hierdoor uitdrogen en zijn smaak en damp gedeeltelijk verliezen. Het is beter om de liquids in de kelder of andere donkere, afgesloten plek te conserveren. Ze staan dan ook buiten het bereik van kinderen of huisdieren. Je dient tevens voorzichtig te zijn met het onderweg meenemen van de vloeistofflesjes, daar de blootstelling aan zonlicht en warmte niet goed is voor de e liquid houdbaarheid.

Liquid houdbaarheid maximaliseren door ingrediënten afzonderlijk te bewaren

Mogelijk stel jij je e-liquid zelf samen. In het streven naar een maximale e liquid houdbaarheid is het aan te bevelen om de verschillende ingrediënten van de vloeistof los van elkaar te bewaren. Ofwel: je houdt de basisvloeistof en het aroma gescheiden. De basisvloeistof bestaat uit propyleenglycol (PG) of vegetarische glycerine (VG), dan wel een mengsel van beide bestanddelen die ervoor zorgen dat je kunt dampen. Je kan beter wachten met het samenvoegen van de ingrediënten tot het moment dat je de e-liquid daadwerkelijk wilt gebruiken.

De e liquid houdbaarheid wordt ook bevorderd door de afzonderlijke ingrediënten in een donker flesje te bewaren. Kies je namelijk voor een doorzichtig flesje dan is je vloeistof minder beschermt tegen lichtinval en loop je het risico dat de vloeistof minder lang houdbaar is. Een flesje van glas is veruit te verkiezen boven een plastic flesje. Plastic kan de smaak van de e-liquid op den duur negatief beïnvloeden.

Licht, warmte en zuurstof grootste bedreigingen e-liquids

Licht en warmte zijn de grootste bedreigingen voor de e liquid houdbaarheid, maar er is daarnaast nog een vijand voor de e-liquid en dat is zuurstof. Dit speelt vooral als de vloeistof voor je e-sigaret nicotine bevat. Zuurstof gaat namelijk een chemische reactie aan met nicotine, die de stof omzet in cotinine. Deze stof wordt als indicator gebruikt voor de blootstelling aan tabaksrook. De cotinine-waarde meet de invloed van passief roken op de gezondheid. Als je de dop op het flesje e-liquid niet goed aandraait, kan er zuurstof bijkomen en wordt de hoeveelheid en kwaliteit nicotine in de loop der tijd steeds minder.

Nicotine is een giftige stof, dat bekendstaat om zijn verslavende eigenschappen. Het is daarom verstandig om de flesjes e-liquid met nicotine buiten het zicht en bereik van kinderen te houden, zodat ze het niet kunnen pakken en in hun mond kunnen stoppen. Het beste voor de e liquid houdbaarheid en veiligheid is om deze op een droge, koele, donkere, hoge en afgesloten plaats te bewaren. Je kunt hierdoor voor lange tijd maximaal genieten van je e-sigaret met je favoriete e-liquids en verse smaak.

Wil jij meer weten over hoe lang een flesje e liquid mee gaat in een startset, sub ohm apparaat of een pod systeem? Dan hebben wij een handig artikel voor jou geschreven, klik hier voor dat artikel!