Het is al lang geleden vastgesteld dat roken een plaag is die miljoenen mensen heeft gedood. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) projecteert tegen 2030 dat roken wereldwijd verantwoordelijk is voor 10 procent van de sterfgevallen. Roken heeft ook negatieve gevolgen voor niet-rokers door middel van rook uit de tweede hand. De menselijke tol wordt vaak besproken in termen van verloren levens, maar de impact op het milieu heeft vergelijkbare controle vermeden.

De vervuiling door roken gaat veel verder dan de rook die door individuele sigaretten wordt uitgestoten. Natuurlijk was het deze bezorgdheid over rook uit de tweede hand die leidde tot openbare rookverboden, hoewel deze slechts iets meer dan een decennium geleden aan kracht hadden gewonnen.

Meeroken

Tegenwoordig is het idee om te roken in vliegtuigen, in ziekenhuizen, in lounges en aan je bureau op het werk een verre herinnering voor iedereen jonger dan 50 jaar. Zulk open roken moet vergezocht lijken op millennials en het einde van Generation-X.

Aan de andere kant was het roken op openbare locaties, met name in bars, tot halverwege het afgelopen decennium triomfantelijk brutaal in het hele land van de VS en zijn er nog steeds staten en gebieden waar uitzonderingen bestaan ​​die roken binnenshuis mogelijk maken.

Sterker nog, luchthavens die roken toestaan, vormen de paar vaping-vriendelijke luchthavens die in de VS blijven. Bijvoorbeeld, vapers die bereid zijn om de asbak-achtige grenzen van een slecht geventileerde glazen doos te overwinnen zijn vrije-worp wolken in vrede op verschillende aangewezen gebieden op de drukste luchthaven van het land. Maar er is nog een ander effect van de sigarettenindustrie dat nog niet echt zijn aandacht heeft getrokken: de milieukosten van roken.

Productie van sigaretten en tabak

Dat pakje rook kwam niet magisch volledig gevormd uit de grond. Intensieve teelt, industriële productie en een lange toeleveringsketen zijn nodig om sigaretten van de grond naar de lokale supermarkt te brengen. Het productieproces van sigaretten heeft een enorm effect op het milieu en de lokale gemeenschappen eromheen. Constante tabaksteelt verlaagt de voedingsstoffen in de bodem en verbruikt enorme hoeveelheden water en brandstof.

Verontreiniging door wonen in de buurt van of werken in fabrieken die tabaksproducten produceren, brengt een ernstige tol met zich mee. China is de grootste sigarettenfabrikant, en het is moeilijk om de ontelbare hectares land en water die voor sigaretten worden gebruikt te rechtvaardigen, wanneer zoveel van de burgers van hun land geen toegang hebben tot schoon water. Sigaretten worden het meest gebruikt in landelijke, armere gebieden van de wereld.

Tabak is sterk afhankelijk van pesticiden. [1] Een onderzoek uit 2005 wees uit dat het gewas zesde is in het gebruik van pesticiden per hectare en dat tabak meer stikstof, fosfor en kalium absorbeert dan welk ander belangrijk geld- of voedselgewas dan ook. Als gevolg daarvan verliest het de vruchtbaarheid van de bodem in een snel tempo. Specifieke industriële praktijken die zijn ontworpen om het nicotinegehalte te verhogen, bekend als “topping” en “desuckering”, verhogen ook de uitputting van de bodem. [2]

Afval na consumptie

Plastic zakken en waterflessen krijgen misschien meer aandacht, maar het meest opgehaalde stukje zwerfvuil op de stranden van de wereld zijn sigarettenpeuken. In feite zijn ze het meest voorkomende afval in de wereld. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar en het gecombineerde gewicht van jaarlijks gedumpte sigarettenpeuken doet de schalen stijgen tot een verbazingwekkende 175.000 ton. In totaal zijn sigarettenverpakkingen en peuken goed voor 1.800.000 ton afval.

Sigarettenpeuken zijn gemaakt van celluloseacetaat, een plastic, papier en rayon (synthetisch katoen). [3] Maar er is meer aan afgekeurde peuken dan deze samenstellende componenten. Als filters nemen ze de giftige chemicaliën op die in sigarettenrook worden aangetroffen. Arseen, lood, nicotine en ethylfenol zijn geïdentificeerd in peuken. Studies hebben aangetoond dat deze chemicaliën uitspoelen in het milieu en dieren en planten in gevaar brengen die cruciaal zijn voor het ecosysteem.

Terwijl stroverboden worden aangehouden, worden sigarettenpeuken grotendeels genegeerd. Dit komt door hartverscheurende verhalen van dieren die lijden aan afgedankte rietjes en grote eilanden van plastic die rond de Stille Oceaan zweven. Sigarettenpeuken vervuilen onze oceanen en waterwegen steeds meer en dit is een probleem dat de moeite waard is om aan te pakken.

Het einde van de tabaksindustrie

Het tabaksgebruik neemt wereldwijd af en de meeste landen betalen op zijn minst mee aan het gelukkig zijn. En het elimineren van de tabaksindustrie klinkt zeker goed op papier. Betere volksgezondheid, minder vervuiling en natuurlijk minder sterfgevallen door roken. U moet echter ook rekening houden met alle mensen van wie het levensonderhoud rechtstreeks verband houdt met tabaksteelt. Waar verlaat de afname van tabaksboerderijen hen?

Het hoeft geen zero sum-game te zijn en iedereen die anders zou redeneren, wordt ernstig misleid. Als het goed wordt beheerd, hoeft een daling van de tabaksteelt en de productie van sigaretten geen miljoenen achter te laten zonder inkomen. De besparingen op de gezondheidszorg zouden enorm zijn en een coherent beleid zou een omschakeling naar duurzame en nuttige landbouwactiviteiten kunnen stimuleren. Stel je voor het verlagen van de hoeveelheid tabak in de wereld terwijl tegelijkertijd de toevoer van voedsel wordt verhoogd. Dat is het soort win-win dat u de Nobelprijs voor de vrede oplevert.

Wat kunt u doen om te helpen?

Als u momenteel vaped, is de kans groot dat u ooit, en mogelijk nog, een roker bent. Uw vermogen om het Chinese landbouwbeleid te veranderen lijkt misschien minimaal (en terecht), maar u kunt de milieuschade die door rokers wordt veroorzaakt nog steeds beperken.

Je weet misschien waar we naartoe gaan; kijk waar je je peuken gooit. Plastic rietjes zijn in het nieuws geweest en je kunt je er zelfs van bewust zijn dat er eilanden van plastic zijn die de oceanen vervuilen. Ondanks de krantenkoppen zijn sigarettenpeuken het meest voorkomende afval dat door mensen wordt geproduceerd en een veel grotere bedreiging voor het milieu.

Dus als je rookt, veeg ze niet in de goot en onthoud dat meer dan 60 miljoen stompjes zijn geplukt van de stranden rondom de wereld alleen al. Het is ironisch dat de filters grotendeels de schuld hebben. Ze bieden mogelijk geen gezondheidsbescherming, maar ze eisen wel degelijk een negatieve impact op het milieu.

Er zijn nuances in de standaard vaping-etiquette die misschien een beetje uitwerking vereisen, maar de sociale regels met betrekking tot het neer gooien van peuken zijn vrij duidelijk. Doe het niet. Overweeg het doneren van uw tijd aan het verzamelen van zwerfvuil, niet alleen aan de rand van het water, maar ook in gebieden waar roker’s samenkomen. Het is een gemakkelijke manier om iets terug te geven en alles wat je nodig hebt is een stoffer en blik. De grond rond aangewezen rookruimtes heeft geen magische absorptiemacht, zoals iedereen die een rookruimte heeft gezien na de lentedooi kan beamen. Dit is een probleem dat een voor een kan worden aangepakt.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1314901/[2] Bodemontginning en maatschappelijke reacties: het geval van tabak in Eastern Miombo Highlands, 1999.[3] http://www.longwood.edu/cleanva/cigbuttfilters.htm